Umetnost

Tri filma sa festivala Slobodna zona u Galeriji Reflektor

Posted: 17. aprila 2019. u 12:10   /   by   /   comments (0)

Sedam najboljih filmova sa 14. festivalskog programa festivala Slobodna zona, održanog u novembru 2018. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, tokom ovog proleća biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima, od kojih će tri filma biti prikazana u Užicu u Galeriji Reflektor, u zgradi kasarne

Trinaesta turneja filmskog festvala Slobodna zona biće organizovana od sredine aprila do kraja juna u preko 50 gradova i mesta u Srbiji. Tokom dva i po meseca publika iz svih krajeva zemlje imaće priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala Slobodna zona koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

U Užicu, u prostoru galerije „Reflektor“ biće prikazani sledeći filmovi i to u terminima:

-19.04. u 20 h – Leto (igr.)
-08.05. u 20 h – Bergman – godina života (dok.)
-24.05. u 20 h – Tri lica (igr.)

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će u toku aprila, maja i juna obići Srbiju, je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – „Leto“, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.
Zatim sledi švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ o godini kada je Ingmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.
Ističe se i igrani film “Tri lica” Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Leto (igr.)

Reditelj: Kirill Serebrennikov
Zemlja: Rusija, Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 126′
Jezik: ruski, engleski
Uloge: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk

Produkcija: Hype Film, KinoVista
Distribucija: 2i Film
Website: www.facebook.com/Leto-by-Kirill-Serebrennikov-424926011289429/

Sinopsis
U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

O reditelju
Kiril Serebrenikov je rođen 1969. godine u Rostovu na Donu. Diplomirao je fiziku na Državnom univerzitetu u Rostovu 1992. godine. Počev od 1994. režira brojne nastupe u pozorištima u Rostovu. Od 1991. Kiril Serebrenikov postaje televizijski reditelj, a od 1998. je i filmski reditelj. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Lasta, Misterije oluje, Goli, Dnevnik jednog ubice, Tata Rostov, Priče pred spavanje, Jurijev dan, Izdaja i (M)učenik, dobitnik glavne nagrade filmskog festivala u Kinotavru i Rimskog filmskog festivala. Serebrenikov je takođe laureat Filmskog festivala Lokarno. Godine 2011. postao je umetnički direktor Studija sedam, koji je član centra Gogolj, mladog kolektiva sastavljenog od bivših studenata Kirila Serebrenikova iz Moskovske škole za umetnost i pozorište.

Festivali i nagrade:
Cannes Film Festival, 2018
San Sebastian Film Festival, 2018
Karlovy Vary International Film Festival, 2018

Bergman – godina života (dok.)

Reditelj: Jane Magnusson
Zemlja: Švedska
Godina: 2018.
Trajanje: 117’
Jezik: švedski, engleski
Uloge: Ingmar Bergman, Lena Endre, Thorsten Flinck

Produkcjia: B-Reel Films
Distribucija: Five Stars Film Distribution
Website: —
_____________________________

Međunarodna selekcija

Sinopsis
U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.

O reditelju
Rođena 1968. godine, Džejn Magnuson je rediteljka i švedska novinarka. Bila je urednica televizijske emisije kulturnog sadržaja Kobra na švedskoj nacionalnoj televiziji. Režirala je televizijsku mini seriju Bergmanovi video snimci i dokumentarni film Prisvajanje Bergmana. Njen scenario za igrani film Pitanje kupaćeg kostima debitovao je na Tribeka filmskom festivalu 2010. godine. Nagrađena je za dokumentarac Ebe – Film Zlatnom bubom i Velikom švedskom žurnalističkom nagradom. Magnusonova je takođe napisala novelu Ester Vilijams: mokumentarac. Diplomirala je umetnost na Braun Univerzitetu u SAD.

Festivali i nagrade:
Cannes Film Festival, 2018
San Sebastian Film Festival, 2018

Tri lica (igr.)

Reditelj: Jafar Panahi
Zemlja: Iran
Godina: 2018.
Trajanje: 100’
Jezik: persijski (farsi)
Uloge: Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei

Produkcija: Jafar Panahi Film Productions
Distribucija: 2i Film

Sinopsis
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.

O reditelju
Džafar Panahi je režirao svoj prvi dugometražni film, Beli balon 1995. godine,  za koji je napisao scenario zajedno sa Abasom Kijarostamijem i osvojio Zlatnu kameru u Kanu. Među drugim nagradama, on je osvojio Zlatnog lava u Veneciji i FIPRESCI priznanje u San Sebastijanu za film Krug, Nagradu žirija u Berlinu za Ofsajd (2006),  Srebrnog medveda za najbolji scenario za film Zatvorena zavesa 2012. godine, takođe u Berlinu , i nagradu Zlatni medved i FIPRESCI za Taksi Teheran (2015.), ponovo na Berlinalu. Film Tri lica je osvojio nagradu za najbolji scenario na poslednjem Kanskom festivalu.

Festivali i nagrade:
Best Film award, Antalya International  Film Festival, 2018
Best Screenplay award, Cannes Film Festival, 2018
Toronto International Film Festival, 2018

M.N. / Izvor: Festival Slobodna zona/ Naslovni foto: Tri lica, Promo

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.