Umetnost

TNT grupa: Svaka sličnost sa realnim likovima je namerna

Posted: 9. januara 2019. u 21:03   /   by   /   comments (0)

Autor: Zoran Petrović

Gotovo od samog početka lik špijunke Margot se provlači kroz one epizode AF u kojima možemo naći delikatne operacije TNT grupe ( krijumčarenje mikrofilmova, prodaja tajnog oružja, krađa dragog kamenja, itd. ). U ovom liku nalazimo karakteristike tajnog agenta 70-ih i 80-ih godina ( u neku ruku ona je žensko oličenje agenta 007 James Bond-a ): vešta u svakoj operaciji, spremna na svako iznenađenje, gotovo neuhvatljiva kao tigrica, ne preza od upotrebe svih sredstava kako bi ispunila zadatak za koji je unajmljena. Najjaci aduti su joj izvanredno prerušavanje i do savršenstva izvajano telo koje, u spoju sa njenim perfidnim ženskim šarmom, nikoga od članova grupe TNT ne ostavlja ravnodušnim. Bob Rock je taj koji će, u većini slučajeva, nasedati na njene zavodničke trikove, u nju se zaljubljivati, i na kraju- hladno odbačen od razotkrivene Margot, bolno i sa besom podnositi prevaru, i zadirkivanja ostalih članova grupe. Upravo iz tih razloga ne mali broj puta Broj 1 ce žaliti (ne videti zelene dolare ) neostvarene poduhvate svojih agenata u onim akcijama gde učestvuje i slavna špijunka Margot. Time je na još jedan način prikazan jedan od mnogih „poroka“ članova TNT grupe.

Evo jos jedne intrigantne ličnosti oslikane kroz lik generala War-a. On je tipičan predstavnik američkog vojnog vrha, korumpiranog i umešanog u sumnjive poslove koji jasno za sobom vuku i ogromne količine šuškavih zelembaća. Uspeh u karijeri leži na gomili prljavog veša za koji, kao i uvek do pojedinosti, zna Njegova Visost Broj 1. General War, inače profesionalno, kako nezainteresovan, tako i nesposoban, angažuje grupu TNT za izvršavanje specijalnih zadataka koji, ili moraju da budu Top Secret, ili da se ne ostvare kako bi maskirali pravi smisao misije. Po prirodi je težak na novcu kada dođe vreme isplate ali je isto tako i nemoćan pred čvstim dokazima Broja 1 o njegovoj sumnjivoj prošlosti. Generalova desna ruka je Bert, hladnokrvni i sumnjičavi oficir nove generacije američkih marinaca.

U kriminalu ogrezli New York prepušten je nesposobnom šefu policije, komesaru Broku koga na toj poziciji čuvaju Gradski Oci upravo zbog njegove nemogućnosti da reši one slučajeve koji bi. eventualno, ugrozili njihove debele interese. Kada Broj 1 pročačka po njegovoj prošlosti možemo videti da je, u vreme dok je još bio običan policajac, zatvarao oči pred onim kriminalom za koji je bio podmićivan. U komesaru Broku mozemo naći klasičan primer šefa policije, niske inteligencije, pokornog i poslušnog prema nadređenima, nadmenog i osornog prema podređenima, sporog, neefikasnog i uvek u kašnjenju za modernim kriminalom. U većini slučajeva se obraća Broju 1 sa molbom,dobro podmazanom zelenim novčanicama, da TNT agenti razreše enigmu. Bolesno željan slave i publiciteta sve uspehe pripisaće sebi i svojim policajcima.

Miljenik svih članova TNT grupe je s početka karijere bio prvoklasni kriminalac, često neuhvatljiv i od najsposobnijih agenata, iz slavne nam cvećare. Veliki je ljubitelj jakih i opasnih zveri koje ce ga pratiti kao verne sluge na svakom koraku. U njemu se ogleda tipičan mafijaš okružen telohraniteljima-gorilama sa zatupasto-telećim pogledima spremnih na sve na samo jedan gazdin mig. Nakon što se opskrbio s nekoliko“bijednih milijunčića“, Veliki Cezar rešava da pođe putem pravde u čemu mu pomaze Broj 1 uzevši ga kao šefa podružnice koja ce pokrivati zapadnu obalu USA sa sedištem u Los Angeles-u. Ovoj podružnici će se, pored nekolicine već upošljenih bivših kriminalaca, pridruziti čuvena trojka prevejanih bandita Tim, Tom i Tumb ( tri zla brata Bob Rock-a ). Za razliku od centrale u New Yorke-u, članovi L.A. podružnice žive u raskoši i blagostanju, širokogrudo plaćeni od strane Velikog Cezara. Jasno je zašto se TNT agenti grčevito bore da ih Broj 1 pošalje u pomoć Velikom Cezaru kada mu je ona potrebna.