Umetnost

Svetski dan džeza u Užicu i uz izložbu radova Dragana Nešića

Posted: 27. aprila 2018. u 12:50   /   by   /   comments (1)

Izložbom kolaža Dragana Nešića, umetnika koji živi i stvara u Priboju, kao i koncertom  Uglješe Novaković i njegovog kvarteta, sa gostom Mladenom Pecovićem , kao i nastupom užičkih džezera  u Gradskom kultrnom centru Užice , 26. aprila obeležen je Svetski dan džeza. Za ljubitelje muzike, kao i poštovaoce džeza, ovaj događaj organizovalo je Udruženje ljubitelja džeza Užice,  Jazzera, uz napomenu da se sa obeležavanjem krenulo nešto ranije, budući da je datum kada se obeležava Svetski dan džeza, u stvari, 30. april.

Uz zahvalnost instituciji na gostoprimstvu, prisutne je pozdravio predsednik Udruženja ljubitelja džeza iz Užica, Radiša Selaković, i najavivši događaj, predstavio i gosta- umetnika, Dragana Nešića, čija će prodajna izložba biti otvorena u naredne dve nedelje u klubu Gkc-a.

Izložbu je otvorila dr Kristinka Selaković, profesor na Pedagoškom fakultetu Užice, rekavši da je „izuzetna čast govoriti o radovima umetnika koji je, do sada, realizovao preko 600 grupnih i 80 samostalnih izložbi“. Selakovićeva je takođe, dodala, da su „na izgled tri nespojive stvari: fizika (budući da je Nešić profesor fizike), umetnost i ljubav prema  džezu, samo na izgled  tri nespojive stvari, tri nespojiva dara“:

-Fizika, Isak Njutn i njegova istraživanja svetlosti i sprktra boja sigurno su interesovala Nešića, ali presudniji je bio uticaj muzike. Spoj muzike i slikarstva nikada nije bila neobičnost u svetu umetnosti. Često su umetnici svirali neki instrument kao što su muzičari bil njeni ljubitelji i vrsni poznavaoci. Dragan Nešić stvara već decenijama tako što upravo spaja zvuk, pokret i strast. Kad plešeš ti se gibaš, pokrećeš, savijaš i utisak je isti kada gledaš njegove slike, crteže i kolaže. Možeš da ga zamisliš dok prosipa boju, prska četkama, maže prstima, rukama, okreće papiri traži u slučajno nastalim slikama oblik koji će ga inspirisati za dalje povezivanje kolažno nanetih likova- rekla je Selakovićeva u uvodu, a o Draganovom slikarstvu dala preciznu narativnu sliku:

– Na njegovim slikama i  kolažima pronalazimo pažljivo odabrane likove, znane i neznane, mlade i stare, crne i bele kako sviraju, pevaju, plešu, ali nikada ne miruju. A oko njih, na crnoj pozadini bela ili crna boja poskakuju u sinkopama, stakato ili legato, odsečno, brzo ili lagano. Jedna monohromatska nota koju oživi slika isečena iz novina. Zvuk saksofona, trube, klavira, klarineta i u pozadini činele, bubnjevi, prenose svoj zvuk kroz potez nalik vodi. Bolo da je u pitanju asocijacija na potok ili brzu reku, vodopad ili kap rose svi imaju istu snagu, a mi joj se predajemo, toj stvaralačkoj bujici koja ruši sve pred sobom.

Zahvalivši se Užičanima na  gostoprimstvu, poznati umetnik , inače od ranog detinjstva, po ocu muzičaru, džezeru, predodređen za ovu vrstu muzike, Nešić je rekao da „je seme umetnosti džeza, gde god je posejano, davalo neki egzotičan plod“ i dodao „da nema kontinenta na kome nema neke specifičnosti vezane za džez“. Dragan je naglasio da se i on u umetničkom izražavanju „bavi džezom kao svetskim fenomenom“.

-„Nije uopšte bitno da li je veliki ili mali grad, džez je uvek svetski!“- izjavio je umetnik.

M.Nikolić