Umetnost

Svečana akademija povodom 150 godina od osnivanja najstarije požeške institucije kulture

Posted: 23. maja 2019. u 12:10   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Požega ove godine vek i po od osnivanja Čitaonice, 1869. godine, kojom je Požega ukoračila u bibliotekarstvo Srbije. Svečana akademija povodom ovog jubileja, značajnog za Požegu i srpsko bibliotekarstvo, održaće se u petak, 24. maja u 18 časova u Sali bioskopa Sportsko kulturnog centra Požega. Najstarija ustanova kulture u Požegi potekla je iz pojedinačne inicijative, a  dobrovoljno udruženi građani osnovali su prvu čitaonicu u tadašnjoj varoši, 23 godine nakon Beograda, i 13 posle Užica nakon čega je usledio njen razvoj, u skladu sa istorijskim prilikama društva,  u današnju modernu biblioteku. Inicijativu za osnivanje Čitaonice dao je Miloš R. Jovanović, prvi Požežanin sa završenom tadašnjom Višom školom. Od osnivanja do danas, na čelu biblioteke bili su ugledni Požežani koji su svojim doprinosom razvoju institucije ostavili trag i na utemeljenju kulturnog identiteta grada.

Pored pregleda razvoja požeške biblioteke u obraćanjima na Svečanoj akademiji povodom jubileja,  biće upriličen i umetnički program u kome će učestvovati: hor Gimnazije “Sveti Sava” iz Požege, Ivona Danilović, profesorka muzike i Anđela Bajić učenica u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović” odeljenje u Požegi.

Ovo je drugi jubilej koji požeška biblioteka proslavlja u tekućoj godini, budući da se 2019. navršava i četiri decenije od osnivanja Dečijeg odeljenja, a ovaj značajan datum obeležen je aprila meseca.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.