Vesti

Sunčev sat na rukama užičkih šestogodišnjaka

Posted: 18. oktobra 2017. u 16:07   /   by   /   comments (0)

Realizacija projekata iz oblasti promocije i popularizacije nauke u Regionalnom centru Užice, za koje su putem javnog poziva dobijena sredstva u iznosu od 307.000 dinara, počela je radionicom za decu iz vrtića, odnosno projektom pod nazivom „Sunčev sat na mojoj ruci“. Oko 30-ak mališana iz vrtića „Poletarac“ u pratnji vaspitačica Ksenije Šupić i Irene Kostić, zatim iz „Nevena“, vaspitačice Ljilja Jeremić i Zorica Božić, vrtić „Bambi“, vaspitačice Neda Vitorović i Milena Aničić i iz vrtića „Zeka“ u pratnji Jasmine Slavujević, skoro dva sata su uživali u zanimljivom i edukativnom programu osmišljenom za uzrast šestogodišnjaka.

Autori projekta su Snežana Tošović, profesor matematike u OŠ „Tanasko Rajić“ u Čačku i Olga Dukić, profesor fizike i matematike u OŠ „Vuk Karadžić “ u Čačku, dok su ulogu vršnjačkih edukatora imale  Anastasija Bogićević, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić “ i Aleksandra Vujičić, učenica sedmog razreda OŠ „Tanasko Rajić“. Na samom početku deci je objašnjeno šta će se raditi u toku radionice i videli su radove urađene na u toku projekta održanog prošle godine. Nakon uvodne interakcije i razgovora sa decom o nauci i njihovom razumevanju pojmova prošlost i budućnost, u bioskopskoj atmosferi mališani su pažljivo pogledali kratak crtani film „Baltazar“. U toku projekcije, vodio se razgovor o onome što se prikazuje u filmu, tačnije o satu i  načinima merenju vremena kroz istoriju. Nakon toga deca su rado odgovarala na nekoliko pitalica i zagonetki vezanih za vreme, a kasnija pitanja postavljena deci su bila vezana za to kako znaju koliko je sati ako nemaju sat,a tom prilikom su dobijeni maštoviti i duhoviti odgovori koji su uključivali i znanje o tome zašto je u nekim zemljama mrak kada je u ostalim dan.

Sam razvoj načina merenja vremena deci je ukratko objašnjen kroz primere vrsta satova , odnosno merenja vremena uz pomoć sunčanog , peščanog, vodenog, zvezdanog sata, zatim uz pomoć sveće, ljudskog tela i senke kroz različita godišnja doba, tačnije mesece u godini. Naredni crtani film je prikazao Mikija,Šilju i Paju Patka kako čiste unutrašnjost velikog sata, čime su se deca upoznala sa satnim mehanizmom i raznim „kvarovima“ na zanimljiv i šaljiv način.

Pre početka praktičnog dela pravljenja satova u obliku narukvica ili ogrlica,deca su imala priliku da vide fotografije prošlogodišnje radionice održane u Čačku za nešto stariju decu. Zatim su mališani raspoređeni u dve grupe a na stolove ispred njih su stavljeni razni materijali od kojih su, uz pomoć vaspitačica, vršnjačkih edukatora i autora projekta, trebali da naprave nakit u obliku sata po želji i izboru. Na raspolaganju su im bili plastelin, glina, lastiši, raznobojne trakice, perle i papiri, a jedino im upotreba makaza, heftalica i lepka bila ograničena. Mnogobrojne ideje i dečija mašta, ubrzo su raspoloživi materijal pretvorili u različite narukvice i ogrlice koje su imale oblik ili izgled sata. Jedni drugima su ponosno pokazivali svoje radove i sa širokim osmehom na licu ih izlagali na stolu predviđenom za završen nakit, razgledajući kako su drugi uradili „zadatak“.

Ovaj projekat će nakon Užica obradovati mališane u Čačku i Šapcu a već u petak, 20. oktobra u 14 časova, u Regionalnom centru Užice, biće predstavljen projekat „Korak u fiziku“ autora  Jelene Radovanović, nastavnika  fizike u OŠ „Slobodan Sekulić“, i Vladana Mladenovića iz Aleksinca, namenjen učenicima 4. razreda osnovne škole.

Mirjana Milićević