Društvo

Studenti iz Francuske projektuju novi objekat Poljoprivredne škole u Požegi

Posted: 29. maja 2018. u 13:49   /   by   /   comments (0)

Studenti sa francuskog  Građevinsko tehnološkog univerziteta Inglton ( IUT Geine Civil Egletons) već sedmu godinu za redom gostuju u Kladnju i Požegi gde, u saradnji sa lokalnim samoupravama i institucijama  realizuju svoj diplomski rad iz oblasti arhitekture. Ove godine, njih četvoro: Olivie Cardonnier, Clemant Qillet, Antonie Chenanel i Claire Bonicel u Požegi rade projekat novog objekta Poljoprivredne škole za potrebe školovanja budućih veterinara. Radi se o potpuno novoj zgradi u blizini postojeće Poljoprivredne škole, kako su studenti objasnili svoju zamisao: reč je o jednospratnici u sastavu koje će biti učionice, prostorija za praktičan rad, i dve pomoćne prostorije za odlaganje materijala i oprema se koristi tokom nastave. Svoju zamisao, ovo četvoro Francuza sprovodi po ideji lokalne samouprave i uz sugestija iz Poljoprivredne škole koji su im ukazali na potrebe i želje, a na njima je da u arhitektonsko građevinskom smislu, uz proračun i cene koštanja realizacije projekta, sve to sprovedu u delo i taj svoj rad odbrane pred profesorom sa svog fakulteta. Inače, za sve nedoumice, na raspolaganju im je profesor, sa kojim jednom dnevno imaju konsultacije putem skajpa.

U saradnji sa Francuskom narodnom pomoći ( Secours populaire de France), Univerziteta i podršku donatora, studenti svoj praktični deo diplomskog realizuju projektima koje sugerišu lokalne samouprave  definišući ih kao svoje potrebe, tako da, na obostranu korist i zadovoljstvo, diplomci dobijaju mogućnost za proveru svojih znanja u praksi, i temu za diplomski, a gradovi besplatne projekte.

Proteklih šest  godina urađeni su jako korisni projekti za oba grada, a u praksi je počeo da se realizuje projekat izgradnje Ski lifta u Kladnju, pa su i ovo četvoro studenata nastavili tamo gde su njihove kolege iz ranijih generacija počele, a opština Kladanj je podržala dalji razvoj projekta.

-U Kladnju smo bili na realizovanom delu projekta Ski lifta koji su projektovale naše kolege, a naš zadatak bio je da osmislimo novu fazu u podizanju turističkog potencijala vezano za ski stazu. Obišli smo teren, i na nama je bilo da smislimo čime bi još, pore skijanja, mogli da privučemo turiste, tako da smo radili na projektu biciklističke staze i još nekoliko atrakcija za turiste, čime bi se povećala iskorišćenost ski lifta i van sezone skijanja- rekao je Olivie.

Olivie je , takođe rekao i da su u Požegi naišli na odličan prijem koji ih je motivisao da se odmah prihvate posla:

-Prvi dan smo imali sastanak sa zamenikom predsednika Opštine i sa direktorom škole, u kojoj smo inače i smešteni, tako da smo dobili, nama neophodne, sugestije i  informacije i odmah krenuli da radimo. Za sada smo osmislili kako će izgledati buduća zgrada, radimo na detaljima, a predstoji nam i finalizacija projekta u sklopu koje će do detalja biti izračinato koliko će sve to da košta, u važećim tržišnim uslovima ovde. Ono što nam je pored samog projekta, kao diplomskog zadatka izazov, jeste i jezička barijera i novo okruženje. U Francuskoj je mnogo lakše, jer kad radite nešto ovako, ako vam treba savet ili odgovor na neko pitanje, to se reši telefonskim pozivom, dok smo ovde upućeni sami na sebe i na konsultacije sa profesorom, jednom u toku dana.  Zato sve treba detaljno i precizno da osmislimo, pažljivo isplaniramo faze i da čak predvidimo šta bi nam sutra moglo biti problem, da bi mogli od profesora da dobijemo neke sugestije.

Olivije je,  u ime tima koji je od ranog jutra vredno radio u prostorijama Kluba mladih u Požegi,  rekao da im boravak izuzetno prija:

-Odlično se osećamo ovde na Balkanu: imamo puno obaveza oko ovog projekta, ali imamo i slobodnog vremena koje koristimo da što više upoznamo gradove u kojima radimo: i Kladanj i Požegu. U Požegi smo „otkrili“ odličnu kafu i dobro pivo u jednom gradskom kafeu, i kad naš prevodilac, Zorica Marić nije sa nama, nemamo problema sa komunikacijom pošto većina stanovnika ovde govori engleski. Obišli smo i neke od manastira u okolini, a kada pođemo natrag u Francusku, kao zadnji izlet, planiramo da idemo na Mokru Goru.

Na pitanje da li su, pripremajući se za ovaj zadatak, pitali studente iz prethodnih generacija o iskustvima i kako su se njihove dosadašnje impresije poklopile sa onim što su čuli, uz smeh i u grupi su odgovorili sa su bili razočarani, a potom pojasnili:

-Pitali smo, naravno, šta da očekujemo kad dođemo. Rekli su nam da su ljudi u Kladnju i Požegi divni, i mi smo se jako brzo razočarali, jer taj opis nije tačan. Nisu divni, nego divni, super, i deset puta bolji nego što smo očekivali. To je nešto što ne može baš tačno da se opiše rečima!

M.Nikolić