Najava, Umetnost

„Srpske teme“ Obrada Jovanovića u Gradskoj galeriji Požega: 13. mart

Posted: 12. marta 2018. u 10:25   /   by   /   comments (0)

„Srpske teme“-naziv je izložbe slika mr Obrada Jovanović koja će biti otvorena u Gradskoj galeriji Požega u utorak 13. marta , a svečano otvaranje je u 19 časova.

Rođen je 1949. godine u selu Mionica, opština Kosjerić. Učiteljsku školu je završio 1949. godine u Užicu, 1971. godine Višu pedagošku školu – odsek likovno vaspitanje u Prištini, 1977. godine Akademiju likovnih umetnosti – odsek slikarstvo u Prištini. Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine u klasi profesora Momčila Antonovića. Redovan je profesor na Učiteljskom fakultetu u Užicu za predmet Metodika nastave likovne kulture. Član je ULUS-a od 1979. godine. Pokrenuo akciju i organizovao izradu spomenika voždu Karađorđu u Kosjeriću 1979. godine. Učestvovao u osnivanju Učiteljskog fakulteta u Užicu, Demokratske stranke u Užicu, bio inicijator za pokretanje Umetničke škole u Užicu i njen prvi v.d. direktora. Nakon Umetničke škole, radio je kao profesor na Učiteljskom fakultetu Užice, odakle je i otišao u penziju. I dalje vrlo aktivan na umetničkoj sceni, Jovanić iza sebe ima veliki broj samostalnih, učešće na preko 100 grupnih izložbi i preko 120 umetničkih kolonija. Učiteljskom fakultetu Užice na poklon je ostavio zbirku svojih radova.

„…Obrad slika, kao što su to činili umetnici u ritualnom zanosu , sile koje upravljaju životom zajednice. Zbijene grupe zapričanih seoskih žene, popovi, za blago zabrinuti čobani, nasmejani kasapi, neopasani trubači ili čitave velike porodice okupljene „kao za slikanje”, su na Obradovim delima učesnici obreda – oni se smeju ili plaču, rade ,brinu i iščekuju zajedno, jer isti su im strah,nada i radost, koje će umeti samo zajedno da prožive. Njegove figure nikad nisu sasvim izolovane, čak i kad tu nema nikog drugog, licem, pogledom, gestom, susreću se sa nevidljivim svojima, ili sa predelom koji je tako snažno ocrtao istorije njihovih života.

Nalazeći teme u tradicionalnom načinu života brđana zlatiborskog i kosjerićkog kraja, Obrad beleži svet koji nestaje, nipošto savršen, ali sazdan na jasnim etičkim načelima, svet ljudi kojima je rad i muka i uteha. Umećem poteklim iz bliskosti s krajem iz koga je potekao, slikar pronalazi etnografske motive snažne likovnosti, bilo da je reč o predmetima domaćinstva, kostimu, detaljima predela, ili o mitološkim bićima i predstavama.” ( Viši kustos Narodog muzeja Užice, istoričar umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović, izvod iz kataloga izložbe na Učiteljskom fakultetu Užice, 2015.)

Izložba u Požegi će biti otvorena do 28. marta.

M.N.