Najava, Umetnost

Skulpture i crteži autora Vukašina Milovića u Gradskoj galeriji Požega

Posted: 28. oktobra 2018. u 19:24   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Požega u četvrtak, 1. novembra, otvara se izložba radova: skulptura i crteža, vajara Vukašina Milovića.

Pre Požege, izložba je bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanina tokom avgusta meseca, a ovom izložbom Milović se prvi put predstavlja požeškoj publici.

Za Milovića i njegove radove navodi se reč o vajaru umetniku čije se stvaralaštvo delom oslanja na iskustvima postmoderne. Impresioniran je vatrom i metalom, još za vreme studija na FLU u Beogradu njegov rad je bio primećen ne samo u generaciji kojoj pripada a rezultatima koje je postigao digao je studije iz oblasti skulpture u metalu na znatno viši akademski nivo. Iz tog perioda Narodni muzej u Beogradu je otkupio njegove dve skulpture za svoju zbirku. On je pasionirani poznavalac materije i materijala. Osećao je da je stanište njegove skulpture u raznim metalima i počeo je da na najraznovrsnije načine istražuje mogućnosti i potencijale metala bez obzira da li su obojeni ili vrste gvožđa. Poseduje jaku motivaciju i visok kriterijum u umetnosti. Pri građenju skulpture koristi se mnogim tehničkim i mehaničkim pomagalima gde na površini skulpture ostaju tragovi vizuelnog i likovnog pisma..

Vukašin Milović, rođen je u Andrijevici u Crnoj Gori 1962. godine. 1988. godine završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu u klasi kod profesora Nikole-Koke Jankovića. Na istom fakultetu je stekao zvanje magistra skulpture 1990. godine u klasi kod profesora Milorada Tepavca. Do sada je priredio 24 samostalne i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi kod nas i u svetu. Za skulptorski rad je 10 puta nagrađivan. Njegove skulpture se nalaze u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu i drugim muzejima i zbirkama kod nas i u svetu.

Svečano otvaranje izložbe je u 19 časova.

M.N. / Izvor: biografija i osvrt na rad V. Milovića-Narodni muzej Zrenjanin, foto: V Milović, privatna arhiva i  portal I love Zrenjanin