Umetnost

Simboli Užica i ćirilica među Portugalcima i Litvancima

Posted: 30. januara 2019. u 09:10   /   by   /   comments (1)

Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković i učenici V razreda OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica uklјučili su se ove godine u  međunarodni projekat razmene obeleživača , kao jedina prijavlјena škola iz Srbije.

Projekat organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara, koje prema prijavlјenom broju đaka i razredu (tačnije prema njihovim godinama) dodelјuje partnerske škole.Partneri užičkoj školi bile su tri škole iz Portugalije i jedna iz Litvanije.

Učenici OŠ Dušan Jerković su izrađivali obeleživače za knjige, u saradnji sa nastavnicima likovne kulture Marijom Žunić i Vladanom Savićem, i svojim odelјenjskim starešinama. Školski bibliotekari su predložili da učenici predstave simbole svoga kraja, pa su crtane jele i borovi, šajkače i opanci, Zlatibor, Stari grad, a svojim drugarima iz inostranstva učenici su predstavili i slova našeg pisma, ćirilice. Materijal za rad doniralo je užičko preduzeće Grafičar.

U OŠ Dušan Jerković, po osnovu razmene obeleživača, kako je planirano projektom, stigli su radovi iz Portugalije, dok se litvanski radovi očekuju u najskorijem periodu.

Bibliotekarke su, tokom realizacije projekta, bile u kontaktu sa svojim koleginicama iz inostranstva, spremile sa starijim učenicima prezentacije o Užicu i njegovoj okolini, a uskoro će svi zajedno snimiti video poruke i poslati svojim drugovima.

Školska biblioteka OŠ Dušan Jerković, nekoliko godina unazad,  nije samo tiho mesto u kome se aktivnosti odvijaju unutar školske zgrade, već  promoviše kreativnost i stvaralaštvo učenika u mnogo široj zajednici.

Bibliotekarke Mirjana i Ana su učesnici mnogobrojnih stručnih skupova u zemlјi i regionu. Dobile su nekoliko značajnih priznanja. Mirjana je nagrađena priznanjem Mina Karadžić DŠBS za najbolјeg školskog bibliotekara 2016.

Pored učešća u ovom međunarodnom projektu, još nekoliko vesti stiže iz ove školske biblioteke.

BIGZ i Školski portal dodelili su u novembru 2017. zahvalnicu Školskoj biblioteci OŠ „Dušan Jerković“ za učešće na Konkursu „Knjige su u modi“ i izuzetan doprinos afirmaciji čitanja

http://dusanjerkovic.edu.rs/?p=6333

Na KONKURS-u za dodelu nagrade EDUKA – PRIJATELj ŠKOLE za najbolјu školsku biblioteku Srbije za 2018. godinu u oktobru 2018. pohvalјena je biblioteka OŠ Dušan Jerković, Užice, i bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković

https://eduka.rs/vesti/136-rezultati-edukinog-konkursa-za-najbolje-skolske-biblioteke-2018

Na poslednjoj XV MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI BDS „INOVACIJE I TRENDOVI U BIBLIOTEKARSTVU”  https://bdskonferencija2018.wordpress.com/, održanoj u BEOGRADU i  ČAČKU, 12-14. DECEMBAR 2018.  učešćem sa radom „Kad neće učenici u biblioteku, bibliotekar će u učionicu : časovi bibliotekara u osnovnoj školi“   veoma uspešno predstavile su deo svojih aktivnosti školskog bibliotekara, koje realizuju sa učenicima u školi.Izdvajamo i rezultate Konkursa „Primeri uspešnih vannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama i vaspitnih aktivnosti u domovima učenika u Srbiji“. Još jedna potvrda uspešnog rada jeste da je prihvaćeno je svih 5 vannastavnih aktivnosti sa kojima su školski bibliotekari, Mirjana R. Pejović i Ana Duković, prijavile OŠ „Dušan Jerković“:
1. Klub lјubitelјa poezije
2. Novogodišnji maskenbal „Na krilima mašte – Glavni junak jedne knjige“
3. „Šekspir – savremenik i sagovornik svih epoha“
4. Menjamo zaposlene – akcija Učeničkog parlamenta
5. Muzičko veče Učeničkog parlamenta
Ove aktivnosti našle su se u tek formiranoj (14.1.19.)  Bazi primera uspešnih vannastavnih aktivnosti na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovana i vaspitanja. https://zuov.gov.rs/baza-primera-uspesnih-vannastavnih-aktivnosti/

Uvek aktivne, neumorne i  kreativne bibliotekarke iz OŠ Dušan Jerković poručuju:

-Uklјučivanjem u ovakve projekte možemo naučiti mnogo na neuobičajen način o nekoj drugoj kulturi i drugačijem načinu života, upoznati nove zemlјe i kulture. Promovišemo zajedno rad školskih biblioteka, knjigu i čitanje, otvaranje novih svetova i kultura. Učenici su bili veoma kreativni i sretni što mogu učestvovati u međunarodnom projektu, zadovolјni jer su svoje radove prosledili mladim Portugalcima i Litvancima.

M.Milićević/ Mirjana R. Pejović, Ana Duković