Najava, Umetnost

Sećanje na zaslužnog sugrađanina: Dani Petra Lazića u Kosjeriću

Posted: 30. jula 2018. u 08:36   /   by   /   comments (0)

U znak sećanja na novinara, satiričara, književnika i zamenika glavnog urednika Beograda 202, Petra Lazića koji je preminuo početkom septembra prošle godine, grupa njegovih prijatelja i poštovaoca dela od ove godine organizuje Dane Petra Lazića. Okupljeni u Udruženje građana Vodnjika, Kosjerci su odlučili da sećanje na njihovog prijatelja i zaslužnog sugrađanina održe nizom programa koji će se od četvrtka, 2. pa do subote 4. avgusta  održe u Kosjeriću.

Za četvrtak 2. avgust u 18 časova u holu Doma kulture planirano je otvaranje izložbe “Život i delo Petra Lazića”, uz prigodnu pozdravnu reč domaćina. Dva sata kasnije u amfiteatru u parku biće održano Književno veče, omaž Petru Laziću “Kratka istorija duše”, a u 22 časa u Brezinom sokaku nastupiće: Ljuba Ninković ,“Teorija zavere” i Bend Bonecarver.

Narednog dana u podne planiran je izlet u Lazićevo rodno mesto Godljevo, gde će biti i promocija časopisa O Godljevu, a potom se ide u Seču Reku, gde je jedna od najpoznatijih, a mnogi tvrde i najstarija crkva brvnara.

Uveče u 19 časova u Brezinom sokaku, poznatom i kao Breza stejdž, počinje veče druženje sa Lazićevim indeksovcima, koje vodi Saša Kovačević. I to veče se završava muzikom, koncertima Neše Zlatanovića (Texas Flood) “Magla”, takođe u Brezinom sokaku.

U subotu program počinje u 18 časova u Glavnoj ulici predstavljanjem Lazićeve monografije “Šljiva, bre”, uz gostovanje  Bilje Krstić.

Dva sata kasnije recitatori iz Kosjerića održaće veče satirične poezije “Opelo za mrtvo more” i biće dodeljene nagrade za najbolji dečiji aforizam “Petrucave iskrice”. Za kraj biće pročitano nekoliko neobjavljenih pesama Petra Lazića,  a program se završava u Brezinom sokaku s početkom u 22 časa nastupima bendova Point Blank, Ulični psi i Baobab, Dead man*s bell.

Rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, Petar Lazić je jedan od najuglednijih satiričara današnjice, a njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena su u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika. Publicističke i teorijske tekstove, eseje, prozu, poeziju i aforizme objavljivao je u stotinak listova i časopisa u Srbiji, bivšoj SFRJ i svetu. 

U štampi objavljuje od 1979. godine, na radiju je od 1982, najpre na studentskom programu Indeks 202. Tekstove za Indeksovo radio pozorište počeo je da piše 1983. godine. Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i „doživotni“ urednik Indeksovog radio pozorišta. 

Od 1996. do 1998. bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista „Naša krmača“, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina „Bre!“ od 1999. do 2004. 

Potom je bio direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Glas javnosti“, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista „Blic“ i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202 

Od 2008. uređivao je i vodio na programu Beograd 202 emisiju „Crno-beli svet“, a od 2014. do 2016. godine emisije „Crna rupa“ i „Umesto crne rupe“. 

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta: Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate).  

M.Nikolić/  Foto: Pixabay.com