Sport

Sapštenje UO KK Sloboda povodom incidenata u Novom Pazaru

Posted: 12. marta 2018. u 20:17   /   by   /   comments (0)

Nakon više incidenata na košarkaškoj  utakmici u Novom Pazaru, odigranoj između istoimene ekipe i KK Sloboda iz Užica, u nedelju 11. marta,  Upravni odbor KK Sloboda izdao je zvanično saopštenje koje prenosimo u celosti:

„Dana 11.3.2018 godine odigrano je 21 kolo Druge muške košarkaške lige Srbije između košarkaških klubova KK „SLOBODA“ i OKK „NOVI PAZAR“ u sportskoj dvorani u Novom Pazaru.

Pripremajući se za ovu utakmicu i odlaskom na istu užički košarkaši očekivali su da će se odigrati jedan pravi derbi u sportskoj i fer atmosferi.

Košarkaški klub Sloboda se od prvog kola nalazi na čelu tabele i svakom meču prilazi na isti način sa želјom za nadigravanjem , pa neka bolјi pobedi.

Smatrajući Novi Pazar gradom sporta očekivanja su bila ista.

Međutim , od samog početka utakmice pojedini navijači  OKK „Novog Pazara „ za koje se kasnije saznalo da su i funkcioneri istog kluba , svojim ponašanjem ometali su normalno odigravanje utakmice.

Ovde se misli na ogroman , neverovatan pritisak koji je vršen na službena lica , delegata , sudijsku trojku. Na činjenicu da je utakmica više puta prekidana, od kojih je jedan prekid trajao više od 10 min. U prilog tome govori činjenica da je prva četvrtina završena nakon 42 minuta od početka utakmice.

Slobodno se može tvrditi da su igrači KK „SLOBODA“ podlegli neregularnim uslovima i u takvoj situaciji na samoj utakmici igrački pružili mnogo manje od uobičajenog.

Ističemo da KK „SLOBODA“ uzroke sportskog poraza kojih je bilo i biće ih nikada nije tražila u činiocima koji su van sportske igre, no ovom prilikom mora se istaći, da spolјnim uticajem i vređanjima koji ih je bilo i previše stvorena je  atmosfera u kojoj ekipa KK „SLOBODA“ nije bila posvećena samo igri , već i svemu ostalom što je bio sastavni deo ove utakmice.

Vrhunac nedoličnog , nesportskog , primitivnog ponašanja, na žalost funkcionera OKK „NOVI PAZAR“ desio se desetak minuta nakon utakmice ispred sportske hale i to ponavlјamo,utakmice na kojoj je Novi Pazar pobedio.

U tom momentu grupi članova uprave KK „SLOBODA“ sa kojima je trener gostujuće ekipe komenterisao utakmicu , prišlo je lice koje je i za vreme odigravanja utakmice uočeno kao vinovnik uvreda i pritisaka i bez ikakvog povoda i razloga , obraćajući se treneru gostujuće ekipe , uneo mu se u lice i zadao mu udarac otvorenom šakom u predelu glave.

Hrabrom itervencijom jedinog pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova  sprečen je sukob većih razmera.

Sa žalјenjem ističimo da je po kasnijim saznanjima lice koje je fizički nasrnulo na trenera gostjuće ekipe Vladimira Lučića  u stvari predsednik OKK „NOVI PAZAR“

Ceo događaj prijavlјen je nadležnim državnim organima MUP-u Novi Pazar i rukovodstvu lige , pa sledstveno tome od svih  KK „SLOBODA“ očekuje adekvatnu reakciju.

U međuvremenu, u klub je stiglo saopštenje broj 21-2017/18 KSS 2ML Srbije u kome je naveden izveštaj delegata sa utakmice koji Vam prenosimo u celosti kao i odluke komesara lige.

IZVEŠTAJ DELEGATA

-Na utakmici NOVI PAZAR – SLOBODA, TG igrač OKK NOVI PAZAR br. 5, Mukanović S. – psovanje.

-Na utakmici NOVI PAZAR – SLOBODA, u 5. Minutu prve četvrine ubačena lopta na teren. Nakon toga član rukovodstva Novog Pazara vređao i udarao po zapisničkom stolu. Nakon toga utakmica je prekinuta.

-Na poluvremenu službenim licima nije dozvolјen ulazak u svlačionicu, gde ih je sačekalo službeno lice kluba vređajući i preteći im.

Po završetku utakmice grupa lјudi pretila i vređala službena lica kod zapisničkog stola.

ODLUKE KOMESARA

– Na osnovu Čl.53D T2, kažnjava se igrač OKK NOVI PAZAR, Mukanović S. 2.000,00

– Na osnovu Čl.53B T1/T2 i 53C T1, kažnjava se ekipa OKK NOVI PAZAR

60.000,00

UO KK Sloboda ceni da su izrečene kazne preblage i da se sa njima neće ostvariti svrha kažnjavanja. U takvoj situaciji, nažalost može se očekivati da se ovakvi i možda još teži incidenti nastave dešavati. Još jednom ukazujemo da vinovnicima ovakvih incidenata nikako ne može biti mesto u sportu a po najmanje mogu biti u ulogama funkcionera klubova.

KK „SLOBODA“ ističe da će se sportski boriti do kraja prvenstva kako bi ostvarila svoj cilј a to je plasman u Prvu mušku ligi Srbije. Takođe ističemo da u KK „SLOBODA“ postoji želјa za sportskom saradnjom sa svim klubovima pa i sa OKK „NOVI PAZAR“. Nadamo se da se u vremenima koja dolaze ovakvi događaji neće desiti nikada i nikome a da će Novi Pazar biti grad sporta kao što smo i verovali.

 

 

Užice, 12.3.2018. god.                                                         UPRAVNI ODBOR

KK „SLOBODA“