Plus

Samostalna izložba radova Dušana Otaševića u Čačku

Posted: 27. marta 2018. u 09:50   /   by   /   comments (0)

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku u utorak 27. marta biće otvorena samostalna izložba eminentnog srpskog umetnika i akademika Dušana Otaševića. Biće predstavlјeni radovi nastali u periodu od 1966. godine do danas.

Izložba je svojevrsna retrospektiva umetničkih radova na temu potrošačkog društva i prepuštanja zadovolјenju osnovnih životnih potreba koje umetnik provlači kroz svoj opus od najranijeg perioda. Izabrani umetnički radovi Dušana Otaševića stilski predstavlјaju „specifičnu varijantu pop-arta u jugoslovenskom, socijalističko-modernističkom umetničkom kontekstu“ gde ne obrađuje, kao američki autori, brendirane proizvode, već proizvode svakodnevne opšte potrošnje. Pripadaju angažovanoj umetnosti u kojoj autor spaja kritiku i ironiju. U slikarskom postupku njegovi radovi prikazuju tehnološko-zanatsku redukciju i svesnu demistifikaciju stvaranja. Većinom imaju oblik objekata u kombinovanoj tehnici gde dominira drvo kao materijal (lajsne, pločasti oblici). U jednoj izjavi iz 1969. godine o nastajanju svojih umetničkih radova Otašević govori kao o bilo kojoj proizvodnji: „Predmet pravim kao što stolar pravi kredenac. Kao što limar pravi oluk. Nema misterije, nema muze.“ Iako svoje stvaralaštvo opisuje kao svako životno delanje, Otašević specifično, mudro i metaforično promišlјa i kroz posebnu – originalnu prizmu posmatra stvarnost iz čega se rađaju dela puna dovitlјivosti i humora koja lako zaokuplјuju pažnju posmatrača.

Na izložbi će, između ostalih, biti predstavlјena instalacija „Beogradska večera“, rad za koji je umetnik 1994. godine dobio Nagradu grada Čačka na 18. Memorijalu Nadežde Petrović, a koji nije ni malo izgubio od svoje aktuelnosti. Posebno ističemo činjenicu da će javnost moći da vidi i najaktuelnije Otaševićeve radove nastale 2017. i 2018. godine. Na izložbi se prvi put predstavlјa i eksponat „Sa zlatnim escajgom“ koji pripada Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, a dospeo je u njenu zbirku kao delo za koje je Galerija aplicirala na konkursu za otkup radova Ministarstva kulture 2016. godine. Deo eksponata je u vlasništvu Slavice i Daniela Trajkovića iz Beograda, a ostali pripadaju autoru.

Izložba će biti otvorena do 22. aprila.

Izvor: Galerija Nadežda Petrović, Čačak