Sport

Sa krila uspeha prizemljeni u podrum: penjači „Starog grada“ ostali bez prostora

Posted: 15. jula 2017. u 01:23   /   by   /   comments (0)

Sportsko penjački klub  „Stari grad ostao je bez prostora za vežbanje, te je sva oprema, odnosno veštačka stena koju je jedini sportski klub ovakve vrste u Užicu koristio za treninge i pripremu takmičara, razmontirana i smeštena u podrum u prvatni stambeni prostor sekretara kluba. Veštačka stena koja je bila montirana u fiskultrunoj dvorani Doma za decu i omladinu „Petar Radovanović“ morala je biti uklonjena iz ovog prostora za čije korišćenje su dobili saglasnost uprave pre tri godine. Raniji nagoveštaji direktora Doma da će morati da razmonitraju veštačku stenu, radi nekih drugih namena fiskultrune sale,  članovi SPK „Stari grad“ shvatili su ozbiljno i dali se u potragu za novim prostorom u gradu. Međutim, pored nedostatka materijalnih sredstava za plaćanje zakupnine, javila se teškoća pronalažena prostora adekvatne visine na pogodnoj lokaciji, budući da među članovima kluba ima dece kojima bi, kao i roditeljima, odlazak na treninge na udaljenoj destinaciji bio dodatni problem.  Minimalna visina prostora za potrebe montaže veštačke stene opremljene „po meri “ kluba je od 3, 2 do 3, 5 m, a takvih prostora, sa niskom zakupninom nema puno u širem centru grada. Sve to rezultiralo je uzaludnim trudom proteklih meseci da se pronađe modus za rešenje problem, pa je na kraju, oprema, strpljvo dorađivana po potrebi članova kluba, morala biti razmontirana , spakovana u kutije, a potom u podrum.

Predsednik kluba Aleksandar Đorđević rekao je da duguju veliku zahvalnost upravi Doma „Petar Radovanović“ na dosadašnjem gostoprimstvu, ali da nisu zadovoljni odnosom nadležnih u gradskoj upravi prema njihovom problemu.

-Nikad nismo bili posebno navalentni kada je u pitanju uprava Grada i naš status, a ove godine putem konkursa za finansiranje sportskih klubova dobili smo samo 50 000. Za klub koji je u toku prethodne dve godine bio redovan na dosta takmičenja, koji je već dva puta organizovao državna prvenstva,to je jako malo. Do sada smo sve te potrebe finansirali iz sopstvenih sredstava, uz pomoć malog broja sponzora, uglavnom za takmičenja koja smo mi organizovali. Napravili smo penjalište na lokaciji Starog grada koje sigurno neće služiti samo za potrebe kluba već predstavlja potencijal za rekreativni i  sportski turizam, potom penjalište pored Potpećke pećine koje je finanirala Divac fondacija, učestvovali smo u akciji čišćenja rastinja na Starom gradu kao volonteri i to na delovima gde su naše veštine sportskog penjanja bile neophodne da bi se žbunje i drveće uraslo u zidove očistilo. Napominjali smo više puta problem sa prostorom, i uvek smo dobili obećanja tipa „videćemo“, međutim od toga nikad ništa nismo videli. Očekivali smo da Grad prepozna naše napore , da podrži klub više, a na prvom mestu i zbog toga što je Matej Knežević,  među retkim Užičanima koji ima titulu državnog prvaka. Matej je prošle godine bio prvak države u disciplini bolder, a evo već ove godine, niti ima sredstava za takmičenje, a sada: nema ni gde da trenira.

Klub koji broji 15 tak članova nije u stanju da se izdržava od članarina, a ni da plaća zakupninu. Za vrlo kratko vreme, šest godina ukupno, od čega 3 kako zvanično postoji, Sportsko penjački klub „Stari grad“ bio je i uzor mnogim klubovima istog tipa u Srbiji kako se radom i disciplinom uspeva. Matej Knežević je bio najbolji u državi, a deca koja treniraju pod okriljem ovog kluba pored primerenog vladanja, mogla su samo da se pohvale uspesima na takmičenjima.

Veštačka stena koja postoji u sportskoj  hali „Veliki park“ nije adekvatno napravljena , pa pored toga što ne može da posluži za potrebe sporskog penjanja kakvo praktikuje ovaj šampionski klub, veliki problem su i slobodni termini.

U upravi SPK „Stari grad“ kažu da za sada nemaju nikavo rešenje na pomolu. Trenutno su zauzeti spakivanjem ostataka razmonitane stene u kutije, a jedino što znaju jeste da ne žele da odustanu od ove sportske discipline koja će se na sledećim Olimpijskim igrama prvi put pojaviti na spisku zvaničnih disciplina, niti da zapostave potencijal koji njihovi članovi imaju. Način na koji će dalje nastaviti sa radom , za sada ne mogu ni da naslute.

M. Nikolić / foto: R.K. ,privatna arhiva