Vesti

Rok za prijavljivanje na Filmski edukativni centar „Interakcija“ u Užicu do 11. juna

Posted: 8. juna 2018. u 00:19   /   by   /   comments (0)

Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege i Gradski kulturni centar Užice realizovaće Filmski edukativni centar „Interakcija“ koji podrazumeva filmske radionice za srednješkolce i osnovce u Užicu.  Radionice su, po rečima direktora Gradskog kultrnog centra Užice, Jelene Vasović, rezultat  saradnje ove institucije kulture sa Filmartom zadnjih nekoliko godina koliko traje podrška projektu „Interakcija““

-Rezultat naše dosadašnje uspešne saradnje jeste njeno nadograđivanje ovim programom za mlade, talentovane, sugrađane koji žele da se bave filmom kroz dalje školovanje , ili da  nauče nešto novo u ovoj oblasti budući da smo proteklih nekoliko godina ovde imali projekcije fimova različitih tematika koje su realizovale upravo ove starosne grupe. Projekat filmskih radionica podržalo je Ministarstvo kulture, a nosilac projekta je Filmart, dok je Gkc partner na projektu, na šta smo jako ponosni- rekla je Jelena Vasović i dodala da je u toku prijavljivanje kandidata za radionice:

-Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti do 11. juna, uz napomenu da će se nastava organizovati u periodu od 8. septembra ove, pa  do 13. aprila naredne godine.Na konkurs se mogu prijaviti učenici osmog razreda osnovne škole i srednješkolci od I do IV godine, a predznanje o filmskoj umetnosti nije uslov. Nakon završetka roka za prijavljivanje, organizovaće se testiranje, radi provere sklonosti kandidata, a nakon toga će se oformiti grupe koje će kroz predavanja i vežbe savladati osnove pisanja scenarija, snimanja, motaže i filmske režije, a kao rezultat njihovog rada moći ćemo da vidimo i kratkometražne filmove koji će sami producirati. Radionice će se odvijati subotom, tako da neće remetiti školske obaveze i biće jedan lep način da se iskoristi vikend.

Što se tiče troškova, direktorka je naglasila da je putem projekta obezbeđeno da „pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, 20 najtalntovanijih mladih Užičana, besplatno pohađaju radionice i steknu solidno znanje iz oblasti filma“ i dodala da se nada da će“nakon završetka,jedan deo njih upisati neku od akademija ili visokih škola koje se bave filmom, a ako se to i ne desi, da će u budućnosti lakše i profesionalnije realizovati svoja školske filmska ostvarenja, ili razumeti film kao jednu multidisciplinarnu umetnost“.

U prilog ovoj nadi da će neko iz Užica nastaviti svoje školovanje u pravcu profesionalne filmske karijere uz predznanje sa filmskih radionica Filmarta, govori i činjenica da je iz prve tri generacije , 16 polaznikaFilmskog edukativnog centra „Interakcija“ iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga upisalo režiju, glumu, kameru, motažu, produkciju na filmskim akademijama u zemlji i inostranstvu.

Zainteresovan kandidati mogu se prijativi u Gradskom kulturnom centru Užice.

M. Nikolić / Foto: Interakcija, promo