Umetnost

Renoviran KC Požega- diplomski rad francuskih studenata

Posted: 16. juna 2017. u 12:42   /   by   /   comments (0)

Studenti  Građevinsko tehnološkog  univerziteta Inglton ( IUT Geine Civil Egletons) iz Francuske realizovali su , kao i prethodnih šest godina, projekat u Požegi koji je, u stvari bio i nihov diplomski rad na ovom fakultetu. Tema ovogodišnjeg projekta bila je rekonstrukcija KC Požega, a nakon prezentacije u Opštini Požega na kojoj su domaćine upoznali sa finalnim radom povodom koga su boravili u ovom gradu, diplomski rad će, za razliku od prethodne godine, braniti na svom matičnom fakultetu.

Luis Lagard, Antoine Ferrand, Pierre Louis Boyer, Joan Levignat proveli su neko vreme tokom kojeg je trajao proces izrade diplomskog u Požegi, a prvi deo njihovo boravka uključio je upoznavanje sa kulturom, ahitekturom, običajima i načinom života u ovom gradu kao i nekim mestima bitnim za istoriju i tradiciju našeg kraja: Mokra Gora, Kadinjača, Ovčarsko Kablarska klisura i druga mesta.

Luis Lagard rekao je da su „ovde proveli prijatnih mesec dana“a utisci koji nose sa ovog boravka obeležiće i njihovu dalju karijeru i način razmišljanja:

-Upoznali smo jednu novu kulturu, mnoštvo ljudi koji su jako ljubazni i susretljivi, susreli se sa jednom nama nepoznatom tradicijom, načinom ishrane koji se razlikuje od naše, a vikende smo koristili da obiđemo okolinu i upoznamo se sa što više mesta u vašem kraju. Na kraju svega, mogu da kažem da je ovo bilo jako korisno i lepo provedeno vreme, ali i da smo jako ponosni na projekat koji smo uradili.

Od stvari koje se tiču struke a koje su im bile upečatljive, Luis je rekao da je to „svakako požeški trg“ gde su se „ u osnovnom i najvećim delom“ i upoznali sa „materijalima koji su dominantni u građevinarstvu ovog kraja“, a arhitektonsko rešenje ovog trga bilo je jedno novo iskustvo koje će poneti kao primer koji će moći da prezentuju svojim kolegama u Francuskoj.

Nekih posebnih problema pri izradi projekta nisu imali, a ocena koju bi sebi dali između onog što su očekivali i onog što su uradili je čista desetka.Naravno, kažu , morali su da modifikuju neke osnovne zamisli koje su stvarali u glavi „ oslanjajući se na idealne uslove“, ali samo prilagođavanje projekta stvarnom stanju bilo je pravi izazov koji su, nadaju  se, uspešno savladali.

Projekat koji su francuski studenti predstavili tiče se rekonstrukcije postojeće zgrade Kulturnog centra Požega. Kako su budući graditelji iz Francuske rekli , na prvom mestu vodilo se računa o postojećem stanju, o debljini zidova, jačini konstrukcije i veličini samog objekta, onoga, kako kažu- što nisu trebali da menjaju.  Od stvari koje su oni u diplomskom radu promenili je sama unutrašnjost: bisokopska sala u kojoj su kompletno promenjena sedišta, koja postaju mobilna u smislu da se mogu po potrebi i iznositi iz prostora u zasebnu prostorijiu, ali pun kapacitet i dalje ostaje 400 mesta. Svrha ovakve manipulacije brojem sedišta je da se pomoću pomoćnih pokretnih zidova po potrebi prave dva manje sale: i konferencijska, ili manja bioskopska ili pozorišna sala.  Osim ove izmene, dodat je i balkon kapaciteta 80 sedišta, a do balkona, na spratu i dve kancelarije. U donjem, administrativno pomoćnom delu ostaju dve kancelarije, garderoba je kompletno renovirana i od postojećeg prostora napravljene dve garderobe u nizu sa zasebnim toaletom, a i toaleti za posetioce i osoblje su takođe renovirani, ali i prilagođeni upotrebi od strane osoba sa invaliditetom. Na samom ulazu u KC Požega, u delu gde je hol i biletarnica, zamišljen je takođe hol sa barom gde bi se mogla naručiti kafa ili sok, računajući da će se tu održavati i  razgovori nakon predstava i projekcija, a renovirana je i biletarnica. Vođeno je računa i o izolacije, akustičnosti, grajanju i ventilaciji , kao i o izlazima za evakuaciju u slučaju požara,a  sve to u skladu sa vrhunskim standardima koji važe u ovoj oblasti.

Po prvom predračunu koji , takođe spada u diplomski rad, troškovi ovakve rekonstrukcije iznosili bi 350 000 evra, ali će konačan predračun dostaviti nakon odbrane diplomskog na svom fakultetu.

Važno je napomenuti da u ovoj višegodišnjoj saradnji između Građevinsko tehnološkog  univerziteta Inglton, na inicijativu Francuske narodne pomoći /Secours populaire de France / projekti koji student urade, po dobijanju konačne ocene od mentora na diplomskom,  daju se opštini na besplatno korišćenje, uz nadu da će i biti realizovani.

M.Nikolić