Društvo

„Različiti, jednako važni“: radionice za osnovce

Posted: 24. aprila 2018. u 11:49   /   by   /   comments (0)

U prostorijama Gradjanske alijanse za socijalnu inkluziju (Forca) održan je niz radionica na temu „Različiti, jednako važni“. Teme kojima se radionice bave tiču se ideja : kako na praktičan način razviti svest kod mladih, posebno onih u dobu od 12 – 18 godina da im položaj u društvu neće biti bolji ukoliko sami ne budu branili svoje intrese i svoja prava.

Govoriti jezikom mladih, probuditi kod njih pažnju i interes,  aktivirati ih da prepoznaju i poštuju različitot. Opšti cilj radionica bio je da kroz razlicite teme diskriminacije, vršnjackog nasilja i siromaštva tri odeljenja osnovne škole zajedno sa timom za vršnjačko nasilje srednje tehničke škole zajednički pripreme pano prezentaciju za svoje vršnjake.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije u svim opštinama Zlatiborskog okruga. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“. Projekat ima za cilj da doprinese povećanju podrške građana procesu pridruživanja Srbije EU i transparentnosti tog procesa, da poveća nivo učešća dece, mladih i organizacija civilnog društava koje se bave decom u praćenju napretka ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU u opštinama Zlatiborskog okruga.

D.R.