Najava, Umetnost

Radovi Sonje Jankov u „Reflektoru“ za početak izlagačkog programa 2018.

Posted: 15. aprila 2018. u 01:36   /   by   /   comments (0)

Izložba „Projektovana arhitektura“, autorski projekat Sonje Jankov, biće otvorena u galeriji „Reflektor“ u Krčagovu u  ponedeljak 16. aprila u 19 časova. Ovo je ujedno i prva u nizu ovogodišnjih izložbi u novom galerijskom prostoru u Užicu koji je nakon otvaranja, polovinom prošle godine, za samo nekoliko meseci obezbedio značajno mesto na izlagačkoj mapi Srbije.

Sonja Jankov (1985) je samostalni kustos sa položenim državnim ispitom iz 2015. godine. U svojoj praksi koristi umetničke medije (in-situ i/ili site-specific instalacije, fotografije, skice) koliko i teorijsko pisanje da bi prikazala rezultate istraživanja. Autor je projekata GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danas. Izlagala je na 17. Bijenalu mladih umetnika u Milanu (2015), deo je projekta Future Architecture Platform. Imala je do sada pet samostalnih izložbi (Novi Sad, Bukurešt, Zagreb), a kao kustos je boravila u Rijeci i Vroclavu. Živi u Novom Sadu.

Izložba „Projektovana arhitektura“ obuhvata četiri autorska video rada koja su nastala u okviru četiri projekta koja se tiču arhitekture: Pokretni motel (2015), Pinktogrami Novog Sada (2017), GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika (od 2014) i Studija slučaja: SPENS (2014). Projektovanjem, arhitektonski objekti menjaju lokaciju i u zavisnosti od ugla projekcije, posetioci mogu da postanu deo nje. Na taj način se stvara nov odnos između doživljaja, tela i arhitekture koji je u okviru umetničkih radova drugačiji nego u samoj arhitekturi.

Pokretni motel je dokumentacija privremene instalacije u prostoru koja reprodukuje jedan paviljon motela koji je sagradio značajan jugoslovenski arhitekta Ivan Vitić. Uveličavanjem tehničkog creteža arhitekte do proporcije koja je slična onoj koju ima objekat, sada spomenik kulture u Hrvatskoj, instalacija omogućava da ovaj motel putuje u različite izložbene prostore, a ne samo da bude statičan arhitektonski objekat koji posećuju gosti motela. Korištenjem crevene, žute i plave, povlači se paralela sa modernizmom i osnovnim bojama Bauhausa. Instalcija i video su izrađeni u okviru specijalnog projekta Bijenala mladih umetnika Mediterana i Evrope (2015, Milano).

Pinktogrami Novog Sada se fokusiraju na (pozni) modernizam u Novom Sadu, stvarajući grafičke piktograme za najznačajnije objekte tog perioda u budućoj Evropskoj prestonici kulture. Većina ovih objekata nije prisutna ni u jednom turističkom vodiču.

Dugogodišnji kustoski projekat GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika je posvećen sistematizaciji, očuvanju, izlaganju i prezentovanju animiranih GIFova koji se tiču arhitekture i prostora. Projekat povezuje nove medije i arhitekturu, kroz radove umetnika, arhitekata, kao i institucija, udruženja i organizacija koje se bave arhiektonskim nasleđem. Kako je okruženje GIFa Internet, lako mu se gubi originalan kontekst i projekat ima upravo za cilj da sačuva taj original kontekst i autorstvo GIFova kroz različite javne programe i onlajn kolekciju koja broji preko 300 radova.

Video Studija slučaja: SPENS (2014)
je projekcija načinjena od serije fotografija krova SPENS-a (Živorad Janković, Duško Bogunović i Branko Bulić, 1981). Krov je odabran jer pokriva mnogobrojne aktivnosti koje se odvijaju ispod – sportske, kulturne, komercijalne, šetanje internim ulicama, sedenje u amfiteatru, kafeima itd. SPENS je sada najniži objekat u okruženju i ovaj ogromni ravni krov na kojem nema nikakvih nadogradnji izgleda gotovo nadrealno.

M.N. / Izvor: Reflektor i UVUU, foto: Foto: Romana Schmalisch