Vesti

Promocija knjige „Putovanje“ u Narodnoj biblioteci u Užicu.

Posted: 5. decembra 2017. u 01:26   /   by   /   comments (0)

U četvrtak, 30. novembar 2017. godine,  u   Čitalištu Narodne biblioteke u Užicu, predstavlјena je jedna posebna knjiga „Putovanje“ – knjiga crteža i lirskih zapisa. Nastala je kao ideja da se promovišu likovni radovi Marije Šćepanović iz Užica, koja nas je napustila prošle godine u novembru, u svojoj  24-oj godini, i tako trajno vezala  Novi Sad za svoj zemalјski život. Marija  se pripremala za studiranje na Likovnoj akademiji, ali je diplomirala pravo i upisala master studije u Novom Sadu. Ipak, likovnost je ostala njena velika lјubav. O Majinom likovnom izrazu akademski slikar, Borivoje Jovanović, koji je pratio njen rad, rekao je sledeće:  „Marijina likovnost utemelјena je na metafizičkom figurativnom slikarstvu. Tematski, njen likovni opus je bez okvira,  zbog istraživačkog i inovativnog karaktera. Maja je dotakla različite motive – studije mrtve prirode, figure u enterijeru i urbane ženske portrete. Nadrealni crteži i asocijativni detalјi često su ukras njenih radova. Svaki njen potez, linija i boja protkani su pozitivnom energijom i dubokom emocijom njene ličnosti.“

Nјeno umetničko delo živi ne samo u krugu porodice i prijatelјa, ono je i  zvanično  predstavlјeno  javnosti naše zemlјe. Prvo predstavlјanje ove knjige bilo je na Festivalu stvaralaštva mladih, na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu. Tada su u promociji ovog poetsko-likovnog ostvarenja učestvovali  Majini drugari iz tri grada, Užica, Novog Sada i Beograda. Ova tri grada su obeležila njen život.  Mladi umetnici su želeli da promocijom ove knjige i Majinog umetničkog rada potvrde da su prijatelјstvo i lјubav jači od smrti.

Marija nas je okupila i u Užicu. Književnoj večeri prisustvovali su i oni koji nisu poznavali  Mariju, ali su upoznali njene likovne radove i otkrili bogat umetnički izraz. Predstavlјanjem Marijinog  likovnog rada  obezbeđuje se trajanje njenoj stvaralačkoj i kreativnoj ličnosti. Vanvremensko i vanprostorno trajanje, kao kod istinskih umetnika, uvek nadživlјuje umetnika, jer čovek živi onoliko koliko živi njegovo delo. Upućena je javna zahvalnost Marijinoj porodici za susret sa reprodukcijama Marijinih radova od kojih su neki objavlјeni u knjizi „Putovanje“. Takođe, publika je mogla da pogleda  njene radove u video materijalu koji je prikazan te večeri. Izražena je i nada da će publici u budućnosti biti omogućeno  da pogleda i originale.  Knjigu „Putovanje“ osmislile su Ivana, dve Bilјane, Milena, Gordana, Slađana, Ljilјana i Valentina, profesorke iz Medicinske škole.  Aleksandar Gloginjić je radio pripremu knjige. Svi su radili iz lјubavi. Štampu je maestralno uradio „Inprint“ iz Užica. Gordana Rogić je, posle čitanja pesama koje su posvećene Maji, zapisala: „Draga Marija… Devojka najlepšeg imena, toliko puta izgovorenog… u molitvi i pesmi… na raznim jezicima sveta… Maja, svetski putnik… Nije bilo mnogo naših susreta, ali je svaki bio dragocen i ispunjen pričom o putovanjima… Putovanja… vode nas ka onim lepšim, večnim putevima lјubavi…  U časovima nastanka ovih divnih zapisa  hodala sam ulicama Novog Sada i mislila o Mariji, našoj šetnji po Bolonji, njenoj lepoj priči o Novom Sadu… Eto kako nas je Maja spojila u istom danu, času, trenu… ni prvi, ni poslednji put…“ 

Na pripremi ovog poetsko-scenskog programa radio je Dramski  studio  Medicinske škole (i oni  učenici koji su davno završili, ali su i dalјe u školi, jer se iz  Dramskog studija nikada  ne odlazi). U muzičkom delu programa  je učestvovala Nevena Selaković (gitara) i i njena mlađa drugarica iz osnovne škole, Anastasija Tomić (violina).

U knjizi se nalaze likovni radovi Marije Šćepanović i lirski zapisi Valentine Zlatanović Marković. Pesme su bez naslova i  obeležene su  brojevima Marijinih godina.  Stihove su govorili: Katarina Gligorijević, Magdalena Ilić, Sara Knežević, Sreten Mirčić, Aleksandar Stanić i Ivana Timotić.

Suze ili kapi kiše…

Ne znam…

Nebo se otvorilo

da čuje kako Te volim,

Marija…

*

Nema sumnje u milost neba.

Kuda bismo, inače, sa svim nemirima duše

i sa svim suzama budućih dana?

U dodiru sa večnošću

budućnost bi mogla doneti nadu

kao što bi smirenje

bilo putokaz ka svetlosti…

*

Put posut

zvezdanom  prašinom

krivuda put neba

Na putu – Ti

moja čežnja

u mirisima livadskog cveća

Pomalo prisutna

Pomalo odsutna

daješ znak

Danas je moj radostan dan

U knjizi nema reči o smrti, pesme su lišene patetike, one slave život, govore o lјubavi, čežnji, radosti, smislu života. U knjizi ne postoje  biografski podaci o  likovnoj  umetnici. Nјeno likovno delo je isečak večnosti. Ideja je da knjiga iskaže univerzalni princip o večnosti trajanja. Multimedijalni koncept scenskog izvođenja potvrđuje da su prave vrednosti, lјudi  i dela – večni i da traju  van vremena i prostora. Poetsko-scenski program „Putovanje“ slavio je  život i  umetnost.  Tri Marijina crteža su oživela na sceni. Bile su to devojke u ramovima – devojka sa lizalicom, devojka sa šeširom i devojka sa vencem cveća,   simboli  prelivanja likovnog izraza u stvarne i konkretne slike, dodir metafizičke i realne dimenzije. Sugestivnim scenskim elementima sa prezentovanjem Marijinih likovnih radova i porukom lјubavi na kraju programa, u svečanoj tišini gradske biblioteke, Dramski studio je potvrdio svoj upečatlјivi umetnički izraz. U programu su  učestvovali mladi lјudi za koje je ova životna i umetnička priča uzvišena i nadstvarna. Na kraju  programa je student Aleksandar Stanić pročitao svoju pesmu posvećenu Mariji, pomenuvši da su stihovi nastali na putovanju od Beograda do Užica, inspirisani pozivom da učestvuje u programu, razmišlјanjem o smislu trajanja i uzvišenosti ideje da se na ovaj način predstavi knjiga.

možda spavaš

u tišini oblaka,

ali danas prekini ćutanje

i dođi

 

od tebe imamo rastanak

da bismo zajedno umeli

da bismo zajedno smeli

da slavimo život

 

danas,

ne mogu da te vidim,

daleko si i od sutra,

ali

ako pogledam čistim

srcem

u večnost

mogu da osetim

povetarac

koji kaplјe

sa tvoje kose

 

ako iko MARI-

JA ću umeti da živim

kroz čistu misao o tebi

i da zaspim na uspomeni

koja zauvek prkosi

prolaznosti

 

Volimo te

U uvodnoj reči se moglo čuti: „Svi večeras pomalo izlazimo iz realnosti.  Naročito ako razumemo da smo svi, bez izuzetka, na putovanju.“ Tako je i bilo.

V.Z.M.

Učesnici ove poetsko muzičke večeri bili su: Katarina Gligorijević, Magdalena Ilić, Sara Knežević, Sara Petrović, Sreten Mirčić, Aleksandar Stanić, Darko Radivojević  , a pored njih i :-

-Simbol stvaralaštva: Ivana Timotić

-Muzika: Nevena Selaković (gitara) i Anastasija Tomić (violina)

-Slike u ramovima: Iva Ranković, Nevenka Topalović, Ivana Petronijević

-Montaža Marijinih crteža: Aleksandar Gloginjić

-Projekcija: Nemanja Milivojević

-Scena: Đorđe Mladenović i Jovan Milenković

-Rekvizita: Ana Smilјić i Kristina Lozo

-Svetlo: Stefan Antić i Ivica Stojić

-Snimanje i fotografija: Foto Fleš

-Organizator: Milica Nikolić i Darko Radivojević

-Asistent režije: Katarina Gligorijević

-Scenario i režija: Valentina Zlatanović Marković