Sport

Prvo strano ulaganje u srpski rukomet u Srbiji: RK Sloga Zmart Force

Posted: 6. juna 2017. u 10:08   /   by   /   comments (0)

Požeški superligaš, RK Sloga dobio je novi identitet , nove organe upravljanja i novu strategiju u razvoju kluba, odlučeno je na sednici Skupštine kluba u ponedeljak 5. juna. Uzrok ovim transformacijama je odluka islandske kompanije ZMART Force da materijalno podrži požeški rukometni klub, što ujedno predstavlja prvo ino ulaganje u srpski rukomet. Prevedeno na jezik privrede, RK Sloga ZMART Force je prva strana investicija u srpski rukomet, tako da, uz usaglašavanja organizacione  strukture sa novim Zakonom o sportu, kao i administrativne procedure, uz nove finansijere, požeški rukometni klub očekuje i nova budućnost. Kako je istakao predstavnik firme ZMART Force  za Srbiju, Srđan Spasojević, očekivanja su da bi uz staru, prepoznatljivu energiju, izmenjen igački kadar i stručni tim, Sloga za najmanje tri godine mogla postati ne samo lokalni, već i nacionalni ponos. Prateći pravac , zamisao i logiku novog sponzora, usmerenje koje se tiče Sloge, kretaće se i novom marketinškom linijom, čime će se krenuti u pravcu revitalizacije srpskog rukometa.

Promene u RK Sloga, pored izmene naziva, kao je odlučeno na sednici Skupštine kluba, ticale su se i promena u Upravnom odboru koji će imati 11 članova, među kojima su i četiri iz redova novog sponzora. Na čelu Upravnog odbora je dosadašnji predsednik kluba, Dejan Stojčić, a potrpedsednik je Srđan Spasojević iz redova sponzora. Vlasnik kompanije Zmart Force, Sigurdur Arnarson, Miloš Milović, Boban Markićević, Branko Nikolić, Aleksandar Stojčić i Ilija Božić, kao i dva predstavnika spoznora sa Islanda,  jedan predstavnik belgijske kompanije „Carmeuse“ novi su članovi Upravnog odbora RK  Sloga Zmart  Force. Miroslav Tamburić je novi sekretar kluba, a u Nadzornom odboru su Branko Filipović, Zoran Vujović i Saša Jovičić.

Na sednici Skupštine predstavljen je i novi dres kluba: uz prepoznatljivu plavo belu boju, na dresu je istaknuto i ime sponzora.

Srđan Spasojević, predstavnik novog sponzora RK  Sloga Zmart Force, rekao je da je „kompanija koja posluje u velikom delu sveta, prvenstveno u Evropi, a bavi se dizajnom, IT tehnologijom, odlučila da ovo ulaganje u požeški rukomet bude u skladu sa poslovnom politikom kompanije da se deo ulaganja usmeri u šire društvene interese“ , a da interesovanje islandske kompanije datira od gostovanja RK Sloga na Islandu, gde su se požeški rukometaši predstavili kao „ jedan srčan tim koji je podigla ekipa ljudi, koja je uložila veliki entuzijazam , ne očekujući interes od tog  svog ulaganja“. Istakavši da je pred starim novim klubom tek proces dovođanja na nivo, procenjeno u naredne tri godine, kada bi RK Sloga  Zmart Force mogla biti ravnopravan partner jakim evropskim klubovima u SEHA ligi.

Poznanstvo koje je krenulo iz aviona na putu za Valur, rezultiralo je direktivom datom predstavniku sponzora da , kako je rekao „dođe u Beograd, vidi šta se tu dešava“ što je rezultiralo izveštajem koji je rezultirao „ne poslom, već jednim ozbiljnim,kvalitetnim udruženjem koje će doneti svima koristi“. Spasojević je, takođe ocenio da se „rukomet u Srbiji nalazi u jako specifičnom položaju, s obzirom da je Srbija nekada bila rukometna velesila“ i kao da je njegovo mišljenje da je“Beograd –Srbija, nije istina“ i da su i „Užice, Požega i Arilje – Srbija!“ i da je uveren da je ovo ulaganje način i put da se to i dokaže rezultatima. Ističući da je u „RK Sloga prepoznao vrednost, koje očito nisu dovoljno svesni ni Požežani“, Spasojević je najavio i novo kreiranje imidža tima i na nacionalnoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Predsednik Upravog odbora RK Sloga Zmart Force, Dejan Stojčić, rekao je da je nakon duge tradicija i truda i zalaganja „Sloga, kao najuspešniji sportski kolektiv u istoriji Požege, od sada, sa prijateljima sa Islanda, još više pomeriti granicu sportskih uspeha“. Ističući da je saradnja definisana planom, detaljno razrađenim na naredne četiri godine, Stojčić je rekao i da pred klubom stoji selekcija koja se tiče igrača i stručnog štaba, o kojoj će odlučivati tim rukometnih radnika i igrača lojalnih ideji sportskih zalaganja u Požegi. Takođe, ovaj novi momenat koji se tiče saradnje stranih kompanija i RK Sloga, ne donosi prevelika očekivanja niti zalaganje Uprave kluba koji se tiču više instance osim lokalne samouprave- rekao je Stojčić.

Rukometaše Sloga  Zmart Force , očekuje utakmica KUPa Srbije u sredu 7.juna sa Crvenom Zvezdom u Gornjem Milanovcu, gde će zaigrati u novim dresovima i sa očito, novom energijom, naročito što se tiče vere u novu budućnost i ambicije  kluba. Za ovu utakmicu, klub je obezbedio autobus za sve navijače koji žele da podrže Slogu u hali u Milanovcu, koji je, po Stojčićevoj oceni, a koja je stav Uprave kluba, „iz nejasnih razloga dobio organizaciju KUPa“.

Ocenjujući promene u klubu, kapiten Milan Pavlović je rekao da je „nakon njegovih pet godina provedenih u Požegi, ovo kruna jednog velikog truda“ i da „očekuje da Sloga postane bolja, uspešnija i na daleko većem nivou u narednim godinama.“

Pred predstojeću utakmicu KUPa, Pavlović je rekao da je „pred njima vrhunac sezone koju su izgurali na tri fronta:u prvenstvu, u Čelendž kupu i KUPu Srbije“. Pred predstojeću utakmicu sa Zvezom, kapiten je rekao da je to „najvažnija utakmica ove sezone“ i da je „zajedno sa suigračima dao obećanje da će Sloga ove godine osvojiti KUP Srbije“. Pavlović je takođe izjavio da su predstojeća utakmica sa Zvezdom, i kako očekuje „još jedna u finalu“ njegove oproštajne utakmice, budući da nakon njih, karijeru nastavlja u Izraelu.

Autobus za utakmicu polufinala KUPa između Sloge i Zvezde biće parkiran ispred hotela Požega u sredu 7. juna u 18 časova, a karte za meč po ceni od 200 dinara mogu se kupiti po dolasku,  u hali u Milanovcu.

M.Nikolić