Umetnost, Vesti

Prvi put u okviru institucije: „Low cost exchange“ u požeškoj galeriji

Posted: 23. jula 2016. u 08:50   /   by   /   comments (0)

Izložba  „Low costs exchange“ proizašla iz istoimenog projekta razmene umetničkih akademija iz Beograda i Minhena još 2013. godine otvorena je u Gradskoj galeriji Požega 22. jula. U periodu od nastanka,pa  do izložbe u Požegi, grupa minhenskih i beogradskih studenata umetnosti osmislila je i realizovala dve zapažene izložbe u Minhenu i Beogradu. Razmena studenata ovih umetničkih akademija (po četiri studenta svakog semestra) usledila je nakon ovih izložbi, i trajaće i narednih godinu dana.

A.Dimitrijević

A.Dimitrijević

Na izložbi u Požegi svoje radove predstavljaju: Milan Antić (profesor na slikarskom odseku Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu), Vladimir Milanović (profesor na grafičkom odseku Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu), Uroš Đurić (umetnik iz Beograda), Aleksandar Dimitrijević (umetnik iz Užica), Anuk Miladinović (bivši asistent na Akademiji likovnih umetnosi u Minhenu), Torsten Mühlbach (umetnik iz Minhena), Maria Berauer (umetnica i profesor iz Minhena) i Jörg Besser (profesor anatomije na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu). Sa umetnicima na projektu radi i sociolog Fiorina Schulz čija je uloga koordinacija između aktera, uspostavljanje korelacija u domenu njihovih radova, kao i kustoski deo u domenu arhiviranja svega što se u procesu rada i izlaganja ove grupe tiče, u cilju nastanka buduće knjige „Low costs exchange“.

-Namera ovog projekta je da se bavi istraživanjem i predstavljanjem pozicije umetnika i bivših studenata likovnih akademija van institucija, a izložba u Gradskoj galeriji Požega je prva izložba ove grupe koja je ušla u okvire institucije. Helle6 u Minhenu i Remont u Beogradu su nezavisne umetničke asocijacije koje su vrlo važne za gradove u kojima se nalaze, kada je u pitanju savremena vizuelna umetnost, a  Umentički savet naše galerije ovaj projekat je prepoznao kao jako bitan za predstavljanje u Srbiji- istakla je urednik likovnog programa požeške galerije, Slađana Petrović Varagić, na otvaranju izložbe, i dodala:

046-Pokušaj umetnika da svojim delovanjem organizuju svoju produkciju i prezentaciju nevezano za bilo kakvu instituciju. Iz ugla gledanja nas u Srbiji jeste krucijalna tačka međunarodne saradnje u oblasti likovne umetnosti, jer u nedostatku nedefinisane kulturne politike i kulturne saradnje sa drugim državama, sve počiva na ličnim inicijativama i ličnim kontaktima.

-U okviru svake izložbe umetnici se predstavljaju sa novim radovima, tako da je ovo jedan projekat koji je u neprekidnom stvaranju, u trajanju, gde svaka izložba predstavlja deo procesa. U okviru postavke predstavljeni su radovi rađeni različitim tehnikama: od crteža, video instalacija, kolaža, slikarskih radova, do instalacija u prostoru- naglasila je Slađana Petrović Varagić predstavljajući radove na izložbi koja će u Požegi  biti otvorena do 6. avgusta.

Projekat „Low cost exchange“ u okviru programa Gradske galerije Požega podržava Ministarstvo kulture i informisanja RS.