Umetnost

Prvi ovogodišnji susret Kluba ljubitelja poezije

Posted: 11. aprila 2018. u 23:16   /   by   /   comments (0)

Klub ljubitelja poezije je školski projekat koji već dve godine sprovode školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu. Ana Duković i Mirjana Radovanović Pejović sa učenicima VIII razreda, započele su ovaj projekat želeći da približe učenicima škole književno stvaralaštvo na drugačiji način. Učenici su, uvežbavajući govorenje stihova i spremajući se sa bibliotekarkama za izvođenje, uvideli značaj i prednosti čitanja – da čitanje  proširuje vizije i izgrađuje nove tačke gledišta na život i svet oko nas.

Prvi ovogodišnji susret organizovan je u okviru manifestacije „Dani frankofonije 2018 u Užicu“  u saradnji sa Narodnom bibliotekom Užice i uz podršku Francuskog instituta. Klub ljubitelja poezije bio je posvećen  Žaku Preveru , popularnom francuskom pesniku, koji je još 1946. sa svojom prvom zbirkom pesama ,,Reč“ postigao nezapamćen uspeh. Jedan je od najpoznatijih  i najomiljenijih pesnika 20. veka.

Školske bibliotekarke su najpre govorile su o lepoti poezije uopšte, a zatim upoznale publiku sa osnovnim činjenicama o životu i stvaralaštvu Prevera.  Učenici završnog razreda osnovne škole kazivali i recitovali stihove. Kroz poznate i drage rime stariji su se prisećali, a mlađi upoznavali, između ostalih i sa ovim poznatim pesmama: „Sena je srela Pariz“, „Ta ljubav“, „Bašta“ , a čuveni stihovi „Majske pesme“ i o Barbari izazvali su najviše aplauza. Preverova poezija puna je vere u ljudsku toplinu i solidarnost, u lepotu i ljubav. Ljubav je most ka poverenju i preduslov sreće. Svima je bilo zadovoljstvo družiti se te večeri, jer je Preverova poezija zvučna i puna ritma. Pesnik Pariza, jednostavnih reči, snažnih osećanja, koje su svi sa pažnjom slušali, kao i drugare osmaka koji su izvodili muzičke interpretacije.

U Čitalištu NBU mnogobrojni gosti, roditelji, učenici, uživali su u stihovima, muzici i melodijama. Još jednom se potvrdilo da je poezija najsnažniji, najsubjektivniji i najkomplikovaniji književni izraz, a čitajući poeziju možemo da doživimo uzbudljivu emotivnu i intelektualnu pustolovinu.

Mirjana R. Pejović, Ana Duković