Umetnost

Promocija tri knjige u GKC-u Užice: poezija, priče i aforizmi Slobodana Simića

Posted: 10. maja 2018. u 21:12   /   by   /   comments (0)

U GKC-u Užice, u sredu 10. maja,  održano je još jedno druženje sa sugrađanima i promovisanje novih radova dr Slobodana Simića, aforističara, dramskog pisca i pesnika. Ovog puta autor je, kroz predstavljanje tri knjige, publici priredio svojevrsno Veče humora i satire programom u kome su učestvovali Nada Selaković i glumci užičkog Narodnog pozorišta Divna Marić i Momčilo Murić.

Publiku je, u prepunom klubu GKC-a, u uvodnoj reči u ime ove ustanove,  pozdravio Miloš Milojević dok se Nada Selaković u obraćanju publici osvrnula na upoznavanje sa radom Slobodana  Simića koje datira još iz perioda stare Jugoslavije i ogleda se u kreiranju lika nepostojećeg političara Džona Selakovića i objava u listu „Minut do 12“. Prema rečima Nade Selaković od tada je nastavila da prati njegov rad vezan za satiru i aforizme pa je bila iznenađena poezijom Slobodana Simića koju je definisala rečima:

—Poezija Slobodana Simića je pisana običnim, jasnim i sažetim jezikom, bez suvišnih metafora, opisa, atributa, gradacije koja u poslednjim stihovima donosi razrešenje, odkriva suštinu i kao na dlanu pruža nam poetu koju na početku nismo naslućivali a koji nam donosi prepoznavanje, saosećanje i rasvetljenje—istakla je Nada Selaković nakon čega je pročitala publici pesmu „Posebnost“.

U nastavku programa kroz razgovor sa Nadom Selaković, Slobodan Simić je objasnio publici kako je došlo do toga da nakon satire i aforizama  napiše i knjigu poezije:

—Ispostavilo se da su pesme emocija, dugo sam pisao satiru i shvatio da čovek emocije mora da izrazi na adekvatan način, nekim izražajnim sredstvom koje je primereno emocijama….Neke pesme su nastale tako što sam slušao neku priču ili sam pomislio kako bi bilo da sam ja neka devojka u nekoj situaciji, razni su spojevi nastajanja pesama kroz moje  transponovanje u različite likove—rekao je između ostalog Simić.

Stihove Slobodana Simića su govorili i Divna Marić i Momčilo Murić a nakon toga publici je predstavljena i nova knjiga „Klinička slika“ u kojoj se nalazi 100 priča, koje su kao kolumna izlazile u listu „Danas“, i 100 karikatura preminulog Nikole Otaša.

—Ove priče su ironična slika svakodnevnih situacija u kojima se nalazimo, skreću nam pažnju na sve boljke našeg društva ali i na naše mane. Dakle „Klinička slika“ je doista klinička slika Srbije, od hroničnih bolesti i opšteg pada vrednosti do akutnih oboljenja tranzicije—istakla je Nada Selaković.

Publika je imala priliku da čuje i nekoliko priča u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Užice  da bi na samom kraju bila predstavljena i knjiga aforizama, osma po redu, pod nazivom „Rijaliti šou“, za koju je autor rekao:

—“Rijaliti šou“ je bio jedini naslov, predpostavljam da svi znate zašto, ne sumnjam da svi gledaju rijaliti šou, svi smo mi rijaliti šou, apsolutno sve je rijaliti šou-politika, život, jedan opšti rijaliti. U knjizi se nalazi izbor aforizama koji su odabrani putem Fejsbuka. U periodu od 6 meseci na ovoj društvenoj mreži svakodnevno sam objavljivao 3-5 aforizama i za knjigu sam odabrao samo one aforizme koji su dobili najviše lajkova. Kolege aforističari se nisu slagali sa mojom metodologijom ali smatram da ako se nekome nešto ne sviđa-onda to i nije dobro. Striktno sam ispoštovao dobijeni izbor a na kraju knjige se nalaze imena oko 200 osoba koje su učestvovale u ovoj „akciji“.

U osvrtu na knjigu aforizama, Nada Selaković je naglasila:

—Aforizam je idealan književni žanr, dokle vam sve misli stižu kada kažete „Rođen sam u Srbiji-od toga ću i da umrem“. Suština aforizma je sažetost i jezgrovitost izraza i zato ga je teško pisati. Ali kao što znate, Simiću to vrlo dobro uspeva. U svojim aforizmima on se često igra rečima, kao na primer „Ima veze-ali nema blage veze“. Ili tezu suprotstavlja antitezi:“Kupuješ diplomu pa prodaješ pamet“…..Simićeve aforizme odlikuje aktuelnost, duhovitost i sve ono što čini dobar aforizam.

Veče ispunjeno jednostavnošću i emotivnošću Simićeve poezije, pričama svakodnevice u kojima se publika pronašla ili ih je prepoznala, završeno je aforizmima po kojima je Simić prepoznatljiv, koji su publici doneli još smeha a autoru još aplauza odobravanja.

Mirjana Milićević