Najava, Umetnost

Promocija časopisa „Manek“ i tribina: „Kultura i politika“- Klub mladih Požega, 5. jun

Posted: 4. juna 2018. u 23:36   /   by   /   comments (0)

Predstavljanje šestog po redu magazina za kulturu “Manek” u izdanju Asocijacije Nezavisna kulturne scene Srbije i tribina na temu “Kultura i politika” biće održani u Klubu mladih Požega u utorak, 5.juna od 19 časova.

„Promocija MANEK-a je povod i za razgovor/ tribinu na temu “Kultura i politika” o širem kontekstu trenutnih dešavanja na relaciji kulture i politike. U trenutnoj situaciji su otvorena važna pitanja o kojima će i biti reči tokom razgovora: Da li aktuelna dešavanja u Beogradu svedoče o zatvaranju državne politike prema udruženjima i njihovim nastojanjima da utiču na transparentnost konkursnih procedura? Da li Novi Sad i njegova uprava za kulturu prestaju da uvažavaju principe demokratičnosti i participativnosti evropske kulturne politike na koje su se obavezali usvajanjem Strategije i Akcionog plana kulturnog razvoja i titulom Evropske prestonice kulture? Da li postoji dijalog između sektora u kulturi i vlasti? Kako se danas kreiraju lokalne kulturne politike i kako se takva situacija može sagledati na primeru Požege? Na koji način u ovakvoj situaciji akteri nezavisne scene u kulturi mogu dalje da deluju?

Da li imamo jednu ili više kulturnih politika, ili imamo samo politiku u kulturi, koja se menja kako se smenjuju resorni ministri i vladajuće koalicije na različitim nivoima vlasti? Komplikovan odnos kulture i politike povezuje većinu tekstova u novom broju Maneka – magazina nezavisne kulture koji izdaje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Novi Manek broj 6. se osvrće i na različite aspekte odnosa kulture i politike kroz intervjue, analize, tekstove o uticajima lokalnih, nacionalnih i evropskih kulturnih politika na delovanje aktera u kulturi.

Urednice Maneka 6 su: Vesna Milosavljević i Sladjana Petrovic Varagic
Urednik fotografije: Luka Knežević-Strika
Grafičko oblikovanje: Mane Radmanovic
****

Na tribini učestvuju:
– Luka Knežević-Strika, Belgrade Raw, predsednik UO NKSS, Beograd
– Branka Curcic, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad
– Stevan Vuković, teoritičar umetnosti i kustos, Beograd
– Vojislav Nedeljkovic, umetnik, Požega
Razgovor moderira: Sladjana Petrovic Varagic, NFC Filmart, Požega

Izvor: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije/ foto: Manek 6