Najava, Plus

Projekcija filma „Arsen, Karađorđević“ u Arilju: 1. decembar

Posted: 28. novembra 2017. u 23:24   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Arilјe, u petak, 1. decembra, u sali Sokolskog doma organizuje projekciju filma „Arsen, Karađorđević“koja nam donosi priču o Arseniju, bratu kralјa Petra Karađorđevića i ocu kneza Pavla. Ovim filmom se rasvetlјava biografija jednog od manje poznatih članova kralјevske porodice, koji se tokom svog života istakao ratničkom hrabrošću.

Nakon projekcije biće  održan razgovor sa autorom filma, Boškom Milosavlјevićem.

Film “Arsen, Karađorđević” kroz naučno-popularni pristup osvetlјava sudbinu jedne od najkontroverznijih ličnosti novije srpske istorije, unuka vožda Karađorđa. Taj relativno nepoznat čovek, koji je živeo na raskrsnici dva burna veka, bio je kosmopolita, avanturista, duelista od koga su strepeli, ali i zavodnik koji je slomio srce jednoj od najlepših i najbogatijih žena Petrograda.

Reditelј Boško Milosavlјević, producenti Milan Kićevac i Vladimir Backović i koproducent Marko Beatović, dali su filmu jednostavan naziv, sa zarezom u imenu, koji je mali omaž Milošu Crnjanskom.

-Ovo je filmska priča o knezu iz dinastije Karađorđević, ratniku, ovenčanom brojnim odlikovanjima – pripadniku Legije stranaca u Vijetnamu i Alžiru, oficiru Drugog argunskog kozačkog puka sa kojim je ratovao protiv Japanaca i istakao se u bici kod Mukdena 1905, komandantu jedine naše konjičke divizije u Balkanskim ratovima… čoveku neverovatne hrabrosti, avanturisti koji je obišao čitav svet.

-Nјegov privatni život i lјubavne afere služile su žutoj štampi u Petrogradu da podigne tiraž ali i da opiše neverovatne događaje u kojima je knez Arsen učestvovao. A njegovi legendarni dvoboji obeležili su prelazak iz devetnaestog u dvadeseti vek kao jedno veoma opasno ali i neverovatno romantično vreme…

-Snimiti film i to dokumentarni, o knezu Arsenu, je bio veliki izazov za autora i filmsku ekipu, o čemu ćete više saznati ukoliko pogledate film i čujete priču autora.

S. Jovašević