Društvo

Projekat AXE-R: Inovacije u PC moding svetu iz Srbije

Posted: 22. jula 2018. u 08:34   /   by   /   comments (0)

Priredio: Aleksa Pavlović

Da u Srbiji postoje ljudi koj iiznova i iznova unapređuju moderne tehnologije, svedoči tim predvođen Nenadom Đorđevićem, našim poznatim PC moding stručnjakom, a koji, pored njega sačinjavaju i NemanjaĐorđević i Dušan Srbljak. Ovaj tim je realizovao projekat pod nazivom AXE-R , čija je suština inovacija u izradi kućišta za računare.

 

Cela priča počela je 2016.godine, kada su NeSSa (Nenad Đorđević) i Dule (Dušan Srbljak, sa kanala PC AXE) došli na ideju da Duletu naprave novi računar, kroz koji će promovisati PC moding u reguonu,  i kojim će doprineti da se primene inovacije u oblasti PC moding – a.

Sam projekat AXE – R je te 2016.godine bio zamišljen kao crtež, danas predstavlja najsavremenije kućište izrađeno od aluminijuma, koje kombinuje najsavremeniju PC tehnologiju i izvanredni heksagonalni oblik.

AXE – R je podeljen na dva dela – segment hlađenja i hardverski deo. Segment hlađenja je takođe podeljen u dva dela i to hlađenje procesora i hlađenje grafičke karte, što značajno povećava efikasnost i performanse komponenti korišćenih u ovom projektu.

AXE – R poseduje Arduino jedinicu koja meri vlažnost i temperaturu unutar kućišta, te je programirana da otvori poklopac AXE – R kućišta, kako bi mogao da cirkuliše vazduh kroz samo AXE – r kućište, kako bi se sprečilo pregrevanje komponenti.

Iz svega napred opisanog, može se rećida  AXE – R  predstavlja prvi primerak pametnog kućišta.

Zajedničkim snagama, NeSSa, Nemke i Dule, napravili su savršeno kućište  sa kojim će učestvovati na predstojećem Case Mod World Series takmičenju, koje organizuje Cooler Master.

Projekat AXE – R predstavlja spoj PC Modinga i PC novinarstva, a s obzirom da suNeSSa i Dule poznati u PC svetu,te su realizaciju ovog projekta pomogli mnogi svetski proizvođači hardvera kao što su AMD, ADATA, Gigabyte, Cooler Master, EKWB, zahvaljujući kojima je Projekat AXE – R ugledao svetlost dana.

Prema rečima idejnog tvorca ovog projekta ,gospodina Nenada NeSSe Đorđevića, sam projekat AXE –R od samog starta izrade privukao je pažnju svetske javnosti, jer predstavlja inovativni pristup izradi kućišta za računare, te je svetskoj javnosti ponudio mnoga inovativna rešenja, koja do sada nisu bila primenjena u ovoj oblasti.

Foto: SS PC Moding

 

 

 

ODYSSEY PROJECT BY NESSA

Projekat AXE – R nijejedinokućištesakojimće se NeSSapredstavitinapredstojećem Case Mod World Series takmičenju.

FOTO:  OdySSey (preuzetosafacebookstranice SS PC Moding)

 

Pored AXE – R projekta, NeSSa je zaovotakmičenjepripremio I OdySSay, u kome je NeSSapreradio Cooler Master – ovokućište Cosmos C700P.

 

Case Mod World Series takmičenjepodeljeno je u dvekategiroje Scratch Build (pravljenjekućištaodnule) I Case mod (modovanjepostojećihkućišta).

Publikaćemoći da glasazaove a i ostaleprojeкtekojiučestvujuna Case Mod World Series takmičenju, počev od 24.7.2018. godinedo 7.8.2018. godineputemzvaničnogsajtatakmičenjahttps://www.cmws.global.

 

Više o projektima AXE – R o OdySSeymožetenaćinasledećimlinkovima:

https://www.cmws.global/blog/odyssey-project

https://www.cmws.global/blog/axe-r-project-by-nessa

https://www.facebook.com/sspcmodding/

 

Za portal PasažpriredioAleksaPavlović.