Najava, Vesti

Programi Narodnog muzeja Užice u okviru manifestacije Dani evropske baštine

Posted: 30. avgusta 2018. u 22:53   /   by   /   comments (0)

Po preporuci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodni muzej Užice priključio se nacionalnoj manifestaciji Dani evropske baštine 2018. a na temu „Evropska godina kulturnog nasleđa- umetnost deljenja“ u Užicu će biti realizovane dva programska sadržaja. Jedan od njih je izložba radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa koja će biti otvorena 3. avgusta, a drugi je usmeren na mlade i savremene, digitalne forme komunikacije: video zapise i fotografije.

Ovogodišnji program čine izložba „Tradicija i umetnost u Zlakusi“ i „Digitalna forma u službi baštine“. Izložba je koncipirana tako da predstavi sličnosti i razlike koje se mogu uočiti kod zlakuške keramike koja se nalazi u Narodnom muzeju Užice i kod predmeta, nastalih na umetničkoj koloniji u Zlakusi u organizaciji Udruženja „Keramika  Zlakusa“, a pod rukovodstvom Sofije Bunardžić, akademskog slikara – keramičara. Izložba će biti otvorena za posete od 03-08. septembra u izložbenom prostoru Jokanovića kuće.

Drugi de programa je zamišljen tako da se kroz upotrebu digitalne forme prikaže način na koji mladi vide svoj grad i evropske uticaje na njega. Način i forma obuhvataju digitalnu fotografiju, video zapis i selfi fotografije u funkciji deljenja ličnog doživljaja elemenata koji svedoče o evropskom uticaju na teritoriju grada Užica, ali i deljenje fotografskog, tj. video materijala nastalog u evropskim zemljama, kroz društvene mreže.

Materijal će, nakon selekcije oganizacionog tima, biti podeljen kako na lokalnim stranicama i sajtovima, tako i na instagramu sa haštagovima #EHDs  i  #EuropeForCulture, a autori odabranih radova će dobiti priliku da u novembru 2018. godine posete Strazbur.

M. Milićević/ Izvor: Narodni muzej Užice