Najava, Plus

Program u čast 125 godina od rođenja Ive Andrića

Posted: 12. februara 2018. u 00:10   /   by   /   comments (0)

Povodom 125 godina od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića, Narodna biblioteka Arilјe organizuje program „Andriću u čast“ koji će biti održan 13. februara. Prvi deo programa sastoji se od izložbe „Čudesni Andrić“ koju će prirediti Narodna biblioteka Užice, čiji su autori: Anđa Bjelić, Dragana Ristanović i Ilija Smilјanić. Izložba se sastoji od petnaest plakata na kojima su obuhvaćeni: piščeva biografija, književni rad, diplomatska služba, odnos prema ženama, Zadužbina Ivo Andrić, njegove književne nagrade kao i akademske nagrade i priznanja. Detalјnije o svemu navedenom govoriće autori izložbe.

Otvaranje izložbe je u holu Sokolskog doma u 19,30 časova posle koje se program nastavlјa u sali Sokolskog doma promocijim knjige „Andrić, Beograd, priča“ koja počinje u 20 sati.

Povodom jubileja, Biblioteka grada Beograda je u ediciji „Vrhovi“koju uređuje književnik i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, objavila knjigu „Andrić, Beograd, priča“. Osim do sada neobjavlјenog Andrićevog zapisa o Beogradu i niza fragmenata iz „Znakova pored puta“ kao i „Zlostavlјanja“, jedne od najbolјih pripovedaka iz Andrićevog „beogradskog kruga“, u knjizi se nalazi i ogled Žanete Đukić Perišić, priča o Andriću i povodom Andrića.

Autori su savremeni srpski pripovedači i romansijeri, mahom dobitnici Andrićeve i NIN– ove nagrade :Vladislav Bajac,Vule Žurić, Goran Petrović, Vladimir Pištalo, Jovica Aćin, Mirko Delić, Miro Vuksanović, Mileta Prodanović, Milisav Savić, Mihajlo Pantić i Žaneta Đukić Perišić.

Knjiga predstavlјa dobar uvod za razgovor o Andrićevom delu danas, posebno o njegovim odjecima u delima pisaca koji su došli posle njega. Književnik, Mihajlo Pantić, otvoriće taj razgovor.

Budući da se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Iva Andrića, našeg legendarnog nobelovca, Narodna biblioteka Arilјe je tim povodom tada organizovala književno –umetničko veče „Na Drini ćuprija“ u dramskom tumačenju glumca, Tihomira Stanića.

S. Jovašević