Sport

Proglašeni najbolji sportisti i sportski radnici za 2017.

Posted: 26. decembra 2017. u 15:55   /   by   /   comments (0)

Sportista godine u izboru Sportskog saveza Užica za 2017. godinu je Duško Petrov, član Streljake družine „Aleksa Dejović“ iz Sevojna, a ovo visoko sportsko priznanje pripalo je i Milošu Zariću, paraolimpijcu, nosiocu evropskih i svetskih trofeja. Nagradu za životno delo, priznanje za dugogodišnji stvralački rad u atletici dobio je novinar Svetislav Tijanić. Ekipa godine 2017. godine  je Atletski klub „Mladost“ iz Užica, a Slobodan Bogosavljević, trener Odbojkaškog kluba Užice dobio je priznanje za najboljeg trenera.   Matej Knežević , državni šampion u juniorskoj konkurenciji u sportskom penjanju proglašen je za najboljeg mladog perspektivnog sportistu , kao i atletičarka Milica Žunić. Tamara Mićević, proglašena je za najbolju perspektivnu juniorku, a Jelena Todorović dobila je isto priznanje u kategorij kadeta.  Nenad Milivojević je nagrađen za društveno sportski rad, a Svetlana Knežević za pedagoško vaspitni rad i unapređenja praktičnog i teretskog rada fizičkog vaspitanja učenika srednjih škola. Televizija „Lav +“ nagrađena je doprinos u stvaranju uslvoa za razvoj sporta i fizičke kulture u Gradu Užicu, a Danijel Vukajlović, urednik portala Užice-Oglasna tabla, za razvoj sporta i fizičke kulture u gradu Užicu. Specijalno priznanje dobio je i kik bokser Nikola Filipović za osvojenu bronzanu medalju kao član reprezentacije na ovogodišnjem svetskom prvenstvu.

Ovogodišnji nagrađeni sportista, Duško Petrov, trenutno se takmiči i za SK „Aleksa Dejović“ i u Bundesligi u Nemačkoj gde je u šest nastupa zabeležio šest pobeda. Kao reprezentativac Srbije u disciplini vazdušni pištoj i malokalibarski pištolj osvojio je zlatno evropsko odličje, a u disciplini vazdušni pištolj –drugo mesto u finalu KUPa Srbije, treće mesto na Prvenstvu Srbije i zlatnu medalju na Gran prix Novi Sad. U disciplini malokalibarski pištolj bio je drugi u finalu KUPa Srbije, prvi na Gran prix Novi Sad, a prvak je Srbije uz postavljen državni rekord. Njegova poruka mladima je „da se što više bave sportom, ali i da budu uporni do pravih rezultata“

Duško Petrov, rodom Kikinđanin, rekao je da „mu je izuzetno drago što od Užica, koje je uvek dobar domaćin, dobija priznanje“, kao i da mu je to „prva nagrada ove vrste“ kao i da „nagrade pružanju i zadovoljstvo i obavezu“. Paraolimpijac Miloš Zarić je, uz zahvalnost na priznanju, rekao da „ mesto na bini pored njega zaslužuje i klupski kolega, Nebojiša Đurić, s kojim je delio radost prilikom osvajanja medalja“, kao i da se nada da će „posle svetskog, svoj grad promovisati odličjima i na evropskom prvenstvu sledeće godine, kao i na svim takmičenjima u budućnosti.“  Miloš je izrazio zahvalnost Gradu Užicu na podršci, i rekao da su pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu naredne godine već počele.

Podršku sportistima, u ime rukovodstva Grada, preneo je gradonačelnik, Tihomir Petković, izrazivši zadovoljstvo uspesima, ne samo ovogodišnjim, već svim i svim onim koji su doprineli da se Užičani osete ponosnim na svoje sportiste. Pored većih izdvajanja za sport predviđenih budžetom grada za 2018., Petković je najavio i dodatna ulaganja za klubove i pojedince koji se budu istakli u narednom periodu, iz sportskih budžetskih rezervi.

Kao jedan od najmlađih po godinama, a već velikih po rezultatima, Matej Knežević, član Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“, aktuelni državni šampion u juniorskoj kategoriji u disciplini bolder već drugu godinu uzastopno, zahvalio se na priznanji i dodao da će mu to biti dodatni motiv za još veća zalaganja. Takođe je rekao, da se nada da će problem prostora za treniranje uskoro biti rešen jer bi mu to omogućilo i bolje rezultate i uspešniji nastavak karijere.

Primaju priznanje za životno delo, novinar Svetislav Tijanić uz zahvalnost Užičanima rekao je da je  ovo priznanje „tim veće što sam kao sportista, a zatim godinama i sportski funkcioner i novinar, za porodične prijatelјe stekao najveće užičke sportske veličine. Kada vas za ovo priznanje predloži legenda jugoslovenske, srpske i užičke atletike Slavko Kuzmanović, i kada mu se s radošću pridruži druga užička i srpska legenda Milun Vesnić, i taj predlog podrži takođe naša legenda Olivera Jevtić, kojoj sam u najvažnijim životnim trenucima bio drugi otac, dok joj je Slavko bio i više od toga – i otac i majka, onda shvatite da ste dobili dva priznanja“.

Tijanić je iz svog ugla, kao neko ko je ceo radni vek proveo, a nastavio i posle toga, uz najznačajnije užičke sportiste i druge ugledne ličnosti, te tako postao deo enciklopedije znanja grada, u svom obraćanju podsetio i na detalje iz istorije užičkog sporta:

-Nemoguće je zaboraviti trenutke provedene sa atletičarima „Mladosti“ iz Užica na prvenstvima države i Evrope, ili, recimo, sa Oliverom na Prvenstvu Evrope u Nјiređhaziju u Mađarskoj, gde je za dva dana osvojila dve medalјe, srebro i bronzu, a izgubila skoro 10 kilograma težine, ili sa Slavkom na maratonu „Kadinjača“, najznačajnijoj užičkoj sportskoj manifestaciji, na kojoj je bio neprikosnoveni pobednik toliko puta da mu se niko od atletičara ne može približiti, pa sa Milunom na stazi Beranovac u Kralјevu, na kojoj je bio nepobediv, ili u Bugarskoj, gde je pobedio vozeći na tri točka jer je četvrti otpao, pa u gostima kod Radomira Antića i u Real Madridu 1991. godine.

Takođe, kao deo svog iskustva, poneo je najlepše uspomene na znamenite ličnosti sporta, i podelio ih, zajedno sa ličnom porukom koja čini suštinu sportske kulture i moralne veličine,  sa publikom prisutnom u Narodnom pozorištu Užice, 25. decembra,  na dodeli priznanja:

-Iz Madrida sam, kao specijalni izveštač „Ekspresa“, za osam dana sportskoj rubrici svojih novina poslao 24 ekskluzivna teksta. Pisao sam iz Španije, a bio sam ponosni Užičanin. Pravio sam tada intervju i sa možda najvećim fudbalerom u istoriji Španije – sa Emiliom Butragenjom – koji mi je, na moje pitanje šta je to od njih učinio Radomir Antić kada ih je za 14 prvenstvenih kola doveo sa 14. na drugo mesto, rekao sledeće: „Antić je jedini trener u mojoj dugoj fudbalskoj karijeri koji mi nije psovao majku. On nas voli kao svoju decu“. O tim velikim lјudima – Slavku, Milunu, o Mikici Vesniću i Oliveri Jevtić, Antiću, o Remzu Nuhanoviću, Lokeru, Gardiću, Đeri, Vlastu Jokiću, Vidiću, Radoševiću, Đuriću, o FK Slobodi, OK Jedinstvu, i o fudbalerima „Jedinstva-putevi“ i drugim klubovima i pojedincima – objavio sam više od 1.000 tekstova za skoro 50 novinarskih godina, uvek se rukovodeći jednim – lјubavlјu prema svom gradu, prema užičkom sportu i užičkim sportistima.

M.Nikolić