Društvo, Vesti

Prijem za privrednike i rekapitulacija projekata završenih 2017.

Posted: 25. decembra 2017. u 17:51   /   by   /   comments (0)

Tradicionalni godišnji prijem za privrednike sa teritorije grada Užica održan je u Gradskoj kući Užice 26. Decembra , a pored domaćina- rukovodstva Grada, svečanosti su pored privrednika prisustvovali i predstavnici institucija, javnih preduzeća i Gradske opštine Sevojno. Prisutne je pozdravio član Gradskog veća za privredu, Momir Petrović koji je ocenio „da je 2017. bila dinamična godina u kojoj su neke firme poslovale solidno, a druge opet , ostvarila rekorde“, a kao primer je naveo „Prvi partizan“ i „Impal“ koji su „ušli u zaista velike investicije od kojih se očekuje i rast produktivnosti i povećanje zapošljavanja i na širem planu“.

-Kroz sastanke, direktne kontakte i obraćanja privrednika imali smo odličnu komunikaciju, a najviše pitanja ticalo se tehničke dokumenatacije, komunalnih potreba i slično. Vrata lokalne samouprave su uvek otvorena za komunikaciju i rešavanje problema ove vrste, a zahtevi privrednika su dosta visokog prioriteta.

Privrednicima se obratio i gradonačelnik, Tihomir Petković, rekavši da je godina bila „uspešna“ da se „dosta radilo“ i da „su napravljeni iskoraci na brojnim poljima“ kao i da su „ostvareni solidni rezultati“.

-Užice danas nalazi u dobroj finansijskoj poziciji, naporno se radilo i  za tri godine budžet Grada, od zatečenog stanja i minusa od 3 miliona evra ,doveden je na stanje gde na računu ima 2 miliona evra i sve izmirene obaveze- rekao je gradonačelnik i naveo najtransparentije projekte u toku 2017. Kao primer naveo je završetak prve faze rekonstrukcije fabrike vode na Cerovića brdu, investiciju vrednu 3, 5 miliona evra, i najavio za narednu godinu vraćanje grada na sistem akumulacije Vrutci,  a time i dugoročno rešavanje pitanja vode za piće.

-U 2017. godini smo započeli projekat tunela ispod Kadinjače, projekat o kome se decenijama pričalo a malo toga je bilo urađeno. Sa našim komšijama iz Bajine Bašte smo pokrenuli ovaj projekat i dobili podršku države za njenu realizaciju. Takođe, nakon pauze od 10 godina vratili smo i priču oko obilaznice u igru—naveo  je Petković.

Kao primere uspešno završenih projekata, gradonačelnik je naveo i rekonstruisan Ložionički most, izradnju prvog kružnog toka, rekonstruisan podvožnjak u Potočanju, izgradnju kišne kanalizacije u ulicama Miloša Obrenovića i Ratarskoj čime je rešen višegodišnji problem sa poplavama u Krčagovu kao posledicu obilnih padavina.

-Krenuli smo sa obnavlјanjem stare zgrade Kasarne i tu smestili kompaniju koja bi u perspektivi mogla da zaposli nekoliko desetina užičana. Želјa nam je da i dalјe opremamo prostor kasarne za nove korisnike koji će zapošlјavati mlade Užičane da rade za pristojnu platu u novim tehnološki naprednim profesijama.  Neposredno uz njih iduće godine ćemo otvoriti prelepi Studentiski centar ali i krenuti sa uređenjem drugih objekata u krugu bivše kasarne koje će biti na usluzi razvoja visokog obrazovanja. Dugoročno taj deo našeg grada će biti centar visokog obrazovanja i savremenih tehnologija- istakao je gradonačelnik , a pored ovih projekata navedeni su i rekonstrukcija Starog grada, završena trasa od Gradske plaže do Staparske banje, a obraćanje je završio i planovima čija realizacije ostaje zadatak za 2018.:

-Ove godine smo započeli jedan veliki posao obnove i rekonstrukcije centra grada. Ponosni smo što smo u 2017. uradili Sklavkov plato, što smo krenuli sa obnovama fasada, što smo obnovili priču o Kasapčića mostu,  što smo uspostavili saradnju sa najvećim autoritetima u toj oblasti u Srbiji. Oni će nam pomoći da u narednih nekoliko godina osvežimo i obnovima trotoare, mostove, Mali park, Gradski trg.

M.N.