Umetnost

Priča o traženju istine za početak Jugoslovenskog pozorišnog festivala: 13. novembar

Posted: 13. novembra 2017. u 08:42   /   by   /   comments (0)

Izložbom fotografija Radovana Baje Vujovića  u holu Narodnog pozorišta Užice od 19 časova, a potom i prvom takmičarskom predstavom „Tako je(ako vam se tako čini) Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ponedeljak 13. novembra svečano će biti otvoren ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festval „Bez prevoda“.

Pirandelo se u ovoj tragikomediji, napisanoj 1917. godine, koju je nakon više od 6 decenija tišine za njegova dela na prostorima Srbije za JDP režirao Jagoš Marković, a koja je i danas vrlo aktuelnoj, bavi pitanjem šta je istina, gde je istina i da li je uopšte dokučiva.

Grupa malograđana pokušava da otkrije istinu o gospođi Froli i njenom zetu gospodinu Poncu – šta se krije iza njihovog odnosa, zbog čega majka ne živi sa ćerkom, čija je priča istinita, a ko je lud.

Sve to posmatra Lamberto Laudizi i na momente pokušava da ih ubedi da je nemoguće otkriti istinu, da „činjenice ne sadrže stvarnost“, da treba verovati i jednom i drugom ili nijednom od njih.

Radoznalost, opsednuto traganje za istinom, zavirivanje u tuđu privatnost, odsustvo apolutne istine, varljivost percepcije, mnogostrukost perspektiva, manipulacija istinom, servilnost moćnima, sve se to prelama u Pirandelovoj priči koju zaključuje gospođa Ponca: „Ja sam ona za koju me vi smatrate“.

Uloge tumače:

 –Lamberto Laudizi  Predrag Ejdus

-Gospođa Frola Jelisaveta Sablić

-Gospodin Ponca Marko Janketić

-Gospođa Ponca  Nevena Ristić

-Savetnik Agaci Branislav Lečić

-Gospođa Amalija Jasmina Avramović

-Dino, njihov sin Lazar Đukić

-Gospođa Sireli Vesna Stanković

-Gospodin Sireli Nenad Jezdić

-Gospodin Prefekt Irfan Mensur

-Gospođa Čini Rada Đuričin

-Sobar Agacijevih Slobodan Tešić

M.N. / Izvor JDP, foto: JDP , autor: Nenad Petrović