Umetnost

Preminuo novinar, publicista i književnik Nedeljko Ješić

Posted: 11. aprila 2019. u 15:41   /   by   /   comments (0)

U Beogradu je u ponedelјak, 8. aprila, u svojoj 89. godini preminuo Nedelјko Ješić, publicista, književnik i dugogodišnji  novinar i urednik u obrazovnom programu RTS-a. Rođen je 1. septembra 1930. godine u Gorobilјu kraj Požege. Osnovnu školu učio je u rodnom selu, a gimnaziju u Požegi, Užicu i Čačku. Studije jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao 1961. na temu „Kritika o delu Miloša Crnjanskog“.

Karijeru je započeo kao profesor gimnazije u Čačku, a potom se odselio za Beograd. Kraće vreme je radio kao novinar “Večernjih novosti“, zatim kao urednik u Republičkom zavodu za izdavanje udžbenika, a od 1963. bio je novinar u Informativnom programu Radio Beograda specijalizovan za oblasti obrazovanja i kulture. Od 1973. do 1995. godine bio je urednik u Obrazovnom programu  Televizije Beograd, gde je autorski osmislio i realizovao više serija dokumentarnih emisija od kojih su najpoznatije „Azbuka zanimanja“, „Zlatne ruke“, „Očevi i deca“, a najviše će ostati upamćen po dokumentarnom serijalu „Ljudi govore“, u okviru kojeg je za 13 godina rada autorski osmislio preko 100 polučasovnih emisija.

Nedelјko Ješić bavio je se i publicističkim i književnim radom i objavio veći broj knjiga proze i književne kritike, od kojih su najpoznatije „Mladi Crnjanski“, „Cirkus Drainac“ i „Tin Ujević u Beogradu“, ali i monografije o selu Gorobilјu, o istoriji šaha u Čačku i dr. U dnevnim listovima i časopisima objavlјivao je priče, eseje i felјtone, a u časopisima i veći broj članaka iz istorije požeškog kraja. Autor je i nekoliko radio-drama, kao i monodrame „Crnjanski 1918“ (izvođena 1981. u Atelјeu 212).

Od 2012. godine u Narodnoj biblioteci Požega čuva se njegov legat, koji sadrži zbirku od preko 1.200 knjiga iz oblasti književnosti i društvenih nauka, kao i  zbirku neknjižne građe i njegovih vrednih rukopisa koji čekaju svoje izdavače.

Dobitnik je Grand prix nagrade Festivala etnološkog filma za 1992. a 1995. godine uručena mu je i nagrada za životno delo „Svetozar Marković“, koju dodelјuje Udruženje noviara Srbije.

Kremcija će se održati danas, 11. aprila, u 13 časova na Novom groblјu u Beogradu.

Jasna Đurić

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.