Najava, Umetnost

Premijera komada „Nevidljivi ljudi“- Narodno pozorište Užice: 6. oktobar

Posted: 6. oktobra 2016. u 09:33   /   by   /   comments (0)

U Narodnom pozorištu Užice u četvrtak 6. oktobra u 20. časova održaće se premijera predstave „Nevidljivi ljudi“ po tekstu Jelene Kajgo, a u režiji Nemanje Rankovića.

U predstavi igraju: Momčilo Murić, Slobodan Ljubičić, Danica Ljubičić, Branislav Ljubičić. Scenografiju je uradila Marijana Zorzić Petrović, kostime Tamara Bušković. Muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski, a scenski pokret osmislio je Ivica Klemenc.

-Komad je veoma aktuelan, bavi se temom emigracije, koja je kod nas stalno prisutna, jer mladi i dalјe odlaze odavde. Sa druge strane, bavi se zanimlјivom temom eskapizma. Begom od društvene i sopstvene realnosti koja počinje da guši čoveka. Begom od banalnosti sa kojima smo okruženi. Ono što preovladava u ovoj postavci svakako je otuđenost koja je postala dominantna linija našeg bitisanja. Zato likovi ovog komada beže u neku svoju novu izmaštanu realnost. Beže od kolotečine bračnog života u kome su se emocije izgubile jer obuzeti sopstvenim nezadovolјstvom često zaboravlјamo da na odnosu sa drugima čovek mora raditi, na ono što nas može pokrenuti a to je svakako lјubav- rekao je reditelj, Nemanja Ranković o ideji kojom se bavi predstava, a osvrnuo se i na temu:

-Junaci su pripadnici neke srednje klase, intelektualci, pisac i njegova supruga, njihov prijatelј kardiolog, studentkinja književnosti i njen brat dizajner. Mislim da publika može lako da se identifikuje sa njihovim problemima, sa jedne strane tu je kriza srednjih godina, bračna kriza… sa druge strane, to je problem mladih lјudi koji ovde ne vide perspektivu, a kada odu, opet se suočavaju sa sredinom koja nije uvek blagonaklona prema njima.

M.N. / izvor : Narodno pozorište Užice