Umetnost

Predstavljen program ovogodišnjeg, jubilarnog „Kustendorfa“

Posted: 9. januara 2017. u 18:11   /   by   /   comments (0)

U Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na pres konferenciji održanoj 9. januara predstavljen je pogram predstojećeg, desetog po redu Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Jubilarni  Kustendorf se ove godine održava od 14. do 19. januara u Drvengradu a u organizaciji  produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i „TNSO”. Festival , kao i do sada ostaje na liniji predstavljanja i popularisanja mladih stvaralaca, ali i predstavljanja velikana svetskog autorskog filma.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 22 filma  mladih reditelja iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i Filipina.

Međunarodni žiri, kako je rečeno na pres konferenciji činiće: predsednica Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser, dok će o nagradi „Vilko Filač“ za najbolјu fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Secijalni gost festivala biće Lav Dijaz , a ovogodišnja retrospektiva posvećena je Gordanu Mihiću , scenaristi koji je obležio zlatno doba jugoslovenske kinematografije. U okviru retrospective biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“,  „Vrane“ koji su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam“ Đorđa Milosavlјevića i „Crna mačka, beli mačor

Pored najnovijeg ostavarenja organizatora, Emira Kusturice, filma “ Na mlečnom putu”  u okviru programa “Savremene tendencije” biće prikazan izbor iz najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, a gosti festivala biće njihovi autori koji će o svojim ostvarenjima govoriti na radionicama nakon projekcija. Na ovogodišnjem  festivalu biće prikazani filmovi: „Žena koja je otišla“, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festivala, reditelјa Lava Dijaza, „U krevetu sa Viktorijom“ reditelјke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, „Cveće zla“ finskog reditelјa Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolјu režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan“, pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelјa Đie Liua kao i „Duša na struni“  koji je režirao Džang Jang.

Novina ovog jubilarnog festivala je i program “Novi autori “ u okviru koga će biti predstavljena dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala. Ovi autori su ranijih godina sa  svojim kratkometražnim ostvarenjima učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa.

Noćni život u Drvengradu, nakon projekcija i radionica, biće u znaku Emira Kusturicee i “TNSO”, Adama Stinga i Novosadskog Big Bend orkestra, a nastupiće i bluz džez gitaristkinja Ana Popović, Van Gog, i argentinsko kolumbijski pank sastav “Če Sudaka”.

-Ako pogledamo spisak gostiju, koji su tokom devet godina bili na Kustendorfu, vidimo jednu vrstu enciklopedije savremenog filmskog stvaralaštva, vrhunske kreatore autorskog filma, lјude koji su prkosili i išli protiv matice, industrije zabave i spektakla, koji su ostvarili značajne rezultate i njima zapravo bili kontrateža glavnoj struji koja je film vukla u komercijalnom, trivijalnom, umetnički i kulturološki beznačajnom pravcu- istakao je na pres konferenciji minstar kulture Vladan Vukosavljević.

M.N. / izvor: Ministarstvo kulture i informisanja RS