Najava, Umetnost

Predstavljanje zbirke poezije Zlatka Stevanovića u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi

Posted: 9. aprila 2019. u 19:02   /   by   /   comments (0)

U Gimnaziji „Sveti Sava“u Požegi, u petak, 12. aprila , sa početkom u 18, 15 časova , u holu škole, biće predstavljena pesnička zbirka Zlatka Stevanovića „Dnevnik u osam“.  Na književnom predstavljanju učestvuju: autor, i Nađa Parandilović, urednica u izdavačkoj kući DARMA BOOKS koja je i objavila Stevanovićevu knjigu.

Zlatko Stevanović je master profesor srpske književnosti i jezika, završio je Gimnaziju u Požegi. Jedan je od osnivača književnog društva „Orfisti” sa kojima je organizovao skupove analitičkog čitanja autorske književnosti. Poeziju je objavljivao u književnim zbornicima (Disovo proleće, Trag, Vesna, Afirmator, Pesme iz magle). Uživa u muzici i svira bas gitaru.

Ovo je njegova prva objavljena zbirka o kojoj  Goran Korunović, pesnik, kritičar i predavač na Filološkom fakultetu, kaže sledeće:

-„Dnevnik u osam” podseća na važno iskustvo moderne poezije – na pretvaranje naizgled trivijalne svakodnevice u pesnički relevantan rezultat. Lišen upadljive metaforike i suvišnih eksplikacija, doživljajni horizont ovog lirskog „Dnevnika” utemeljen je na razgradnji iluzija. Ipak, takav pogled na svet nije dominantno pesimističan, već se postupno, iz pesme u pesmu, realizuje i učvršćuje kao opis osobenih egzistencijalnih stanja i nenametljivo ironičnog stava. Diskretno prožet socijalnim angažmanom, lirski govor Stevanovićeve zbirke zapravo otkriva osetljivu subjektivnost koja nijansirano registruje unutrašnje „odjeke” sopstvene društvene pozicije, još jednom potvrđujući kako se svedenim pesničkim izrazom mogu posredovati društveno aktuelna i sugestivna značenja.

M.M. / Izvor: Gimnazija „Sveti Sava“ Požega

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.