Najava, Sport

Predstavljanje knjige o Sretenu Đuriću i istoriji užičke košarke: 15. novembar

Posted: 13. novembra 2017. u 10:34   /   by   /   comments (0)

Knjiga „Dete sa loptom postaje bolji čovek- Priča o Sretenu Đuriću i njegovoj fabrici košarke“, autora Dragana R. Pejića biće predstavljena javnosti u sredu, 15. novembra u dvorani Veliki Park. Kroz razgovor sa autorom, nekadašnjim Đurićevim saigračima i trenerima, kao i sadašnjim članovima njegovog kluba „Plej of“,  Užičani će imati priliku da upoznaju ne samo jednu veliku ličnost sporta, već i da još jednom, na ovaj način i kroz ovu vizuru, utvrde saznanja ili se podsete detalja iz istorije lokalne košarke.

Početak programa je u 20, 30 časova.

Izdavač knjige je Udruženje sportskih novinara Užice, a kroz “živu reč” i foto zapise, na njenim stranicama se govori o četiri i po decenije dugom drugovanju Đurića sa košarkaškim terenom.

„Knjiga prati Đurićevu igračku karijeru, tokom koje je ostavio neibrisiv trag u OKK Beogradu, Šibenki, Prvom partizanu, odnosno Užicu i plavom dresu, i 26 godina rada u poznatoj fabrici košarke “Plej of”, u kojoj se, ispod Đurićevog i “čekića” njegovih saradnika rodio i uspešno kalio veliki broj košarkašica i košarkaša, čije igre pamte i mnogo veće košarkaške sredine. Deo knjige posvećen je sećanjima bivših i sadašnjih igrača i trenera “Plej ofa”, a o Đuriću i njegovoj karijeri, između ostalih, govore i trenerske legende Dušan Ivković i Vlade Đurović.

Autor knjige, Dragan R. Pejić je u vodama sportskog novinarstva više od dve i po decenije. Bio je dugogodišnji dopisnik Sporta iz Užica, Čajetine i sa Zlatibora. Tekstove i fotografije objavlјivao je u užičkim Vestima, Užičkoj nedelјi, Užičkim novinama, Bajinobaštanskim novinama i Večernjim novostima. Član je UNS i USNS, a bio je dugogodišnji sekretar Udruženja sportskih novinara Užica, čiji je i osnivač. Objavio je tri košarkaške hronike –Koševe kraj Đetinje, Čajetinu pod obručima i Skakavce sa Crnokose, a kao koautor i knjige Uz rukomet do visina i Mikoš i Kojadin – legende užičkog sportskog novinarstva. Učestvovao u izradi sportskog dela Leksikona Užica.“

M.N./ Izvor: Udruženje sportskih novinara Užica