Najava, Umetnost

Predstava „Hor bečkih dečaka“ u Čajetini i u Užicu: 12. i 13. februar

Posted: 12. februara 2018. u 01:28   /   by   /   comments (0)

Pozorišna predstava „Hor bečkih dečaka“ ,  koju je po tekstu Milana Nedovića režirao Irfan Mensur gostuje u Domu kulture Čajetina 12. februara a u Narodnom pozorištu Užice, u utorak 13. februara.

U komediji koja je dobila više nagrada za glumu na festivalima u Srbiji, igraju: Predrag Ejdus, Boda Ninković i Irfan Mensur. Irfan Mensur je , za ulogu u ovoj predstavi dobio nagradu Zlatni ćuran za glumu na festivalu Dani komedije u Jagodini,  kao i nagradu za najboljeg glumca na festivalu Nušićevi dani , a Predrag Ejdus proglašen za najboljeg glumca na Festivalu pobednika u Rakovici 2017..

“ Radnja ove crne komedije se dešava u ćumezu u Beču, u podrumu bez prozora, sa jednim krevetom koji na smenu koriste Vule i Aca, emigranti u godinama iz Srbije. Oni su se tu našli iz očajanja, u potrazi za bolјim životom jer ih je u Srbiji odneo vihor tranzicije. Izgubili su posao u privativizovanim firmama i bili osuđeni na novi početak, bez mnogo perspektive. Kroz život u nehumanim uslovima i rad na bečkom gradilištu vodi ih Džoni, gastarbajter sa iskustvom. Ovi okviri su plodno tlo za urnebesno razigravanje problematike života u tuđini, bavlјenje temom prolaznosti i nostalgije prema domu, ali i na kritičko osvrtanje na našu nedavnu političku istoriju, apsurdne promene u poslednjih dvadesetak godina. Glumci Predrag Ejdus, Boda Ninković i Irfan Mensur sa izuzetnom veštinom grade svet izmučenih ostarelih boraca za život koji u emigraciji dele smešno-tužne trenutke i u zajedništvu crpe snagu za opstanak.“

Predstava i u Čajetini i u Užicu počinje u 20 časova, a cena karte u Čajetini je 200 dinara, dok u Narodnom pozorištu Užice karte koštaju 700 dinara za parter i 600 dinara za mesta na balkonu.

M.M. / Foto: V.Pešić : RAS Srbija