Umetnost

Praizvedbom dela mladog užičkog autora počinje pozorišna sezona

Posted: 5. septembra 2018. u 21:43   /   by   /   comments (0)

“Draž praizvedbe je u tome što publika ne poznaje tekst” rekao je na konferenciji za medije u Gradskoj kući Užice održanoj  5. septembra mladi dramaturg Ognjen Obradović, autor teksta “Kako održavati fikus”  čija će scenska izvedba otvoriti sezonu 2018/19 u Narodnom pozorištu Užice. Premijera ove predstave, u režiji Juga Đorđevića biće izvedena u tri premijerna termina: od 11- tog do 13- tog septembra.

Napominjući da tradicija izvođenja, posebno praizvedbi dela užičkih autora, stoji kao obaveza užičkog Narodnog pozorišta, direktor, Zoran Stamatović je rekao da je i mladi pisac, Ognjen Obradović, jedan od  niza takvih  čija će delo ova kuća uzneti do večnosti koju omogućuje umetnost.

Rekavši da je “ovo izvođenje za njega velika i obavezujuća čast u rodnom gradu”, Obradović je istakao i da ceo događaj ima “simboličku važnost” s obzirom da svoju treću po redu praizvedbu,ovde,  vidi kao jednu vrstu inicijacije i uspeha, a osim toga, u predstavi igra Tanja Jovanović, čiju školu glume je, svojevremeno,pohađao , gde je i nastala ljubav prema pozorištu. Ognjen je, vraćajući sećanje na početke dramskog života u detinjstvu, pomenuo i profesorku srpskog jezika, Gordanu Danilović iz užičke Gimnazije.

Naglasivši  da mu je inspiracija za tekst “Kako održavati fikus” bila sadašnjica prepuna šou programa koji svaki čas iznedre po još jednu “zvezdu”, a da su klipovi u kojima su deca protagonist takvih programa česti na YouTube. Obradović kaže da se bavio pitanjem granice na kojoj  prestaje podrška ovakvoj, talentovanoj, deci, i od koje počinje eskploatacija od strane roditelja i medija koji su željni takvih sadržaja i senzacija.

-U centru priče je dečak koji ne peva, već igra zumbu. Još jedna “caka” je u tome što on u predstavi ne priča, i taj metaforički momenat oduzimanja glasa detetu  koji je reditelj istakao sa nekoliko postupaka je jako bitan- rekao je Ognjen i dao naznake ostalih likova svoje drame:

-Dečakovu baku igra Tanja Jovanović,  i  ona je bivša fitnes instruktorka, jedna od najpoznatijih žena u bivšoj Jugoslaviji  koja kroz ovaj momenat šou programa vidi mogućnost da povrati svoju karijeru. Zajedno sa unukom postaju viralni na drušvenim mrežama, i cela Srbija počinje da priča o baki i unuku koji igraju zumbu. Ostali tu, direktno ili indirektno, nalaze svoju korist. Dečakov ujak, Relja, koga tumači Dušan Radojičić, nakon preživaljavljanja medijske hajke pošto je zubarsku karijeru okončao skandalom u kome ga je ujeo jedan pacijent, a on mu “uzvratio”, ima svoje mesto u ovim događanjima. Tu je i Jana, dečakove majka, koju tumači Tijana Karajičić, koja se bori da pronađe svoj identitet između društvom nametnutih joj mogućnosti, i koje će prihvatiti medijski “instant” identitet kao jedan od roditelja dečaka koji je postao slavan.

Ognjen je rekao da je “komad, stilski gledano, pisan realistički, načinom na koji su konstruisani likovi: karakteri sa jasnom psihološkom motivacijom”.

“Sredstva su uglavnom komička, pa se nadam da će ovo biti jedna pitka i prijemčiva predstava. Pored toga što je komička u izrazu, ova predstava postavlja neka pitanja koja mogu biti neprijatna i teška, i sigurno je da će ostaviti utisak gorčine. Jug je svojim rediteljskim sredstvima to dodatno, po meni-uspešno, istakao. Realističnost  je malo  “narušena” strukturom komada u načinu kako nam se dečak obraća- glasom sa društvenih mreža, da bi nam se na kraju obratio i svojim stvarnim glasom- opisao je dodatno Obradović ono što publiku očekuje u Narodnom pozorištu Užice, istakavši da “likovi koje oslikavaju nisu ni karikature ni kreature, već su oslikani u jednoj “sivoj zoni” u kojoj mogu i da se razumeju, i možemo bar po nekad da se identifikujemo sa njima”.

Glas dečaka sa društvenih mreža igovaraće Hadži Nemanja Jovanović.

Rekavši da poznanstvo sa Obaradovićem traje od fakultetskih dana, 2012. godine kada se nije ni sanjalo o tome da će zajedno raditi, reditelj Jug Đorđević je istako zadovoljstvo što radi ovu praizvedbu u rodnom gradu autora.

-Mislim da je autorski tim dobro odgovorio na zadatke koji su nam tekstom bili predstavljeni. Dodatnu dozu odgovornosti dalo nam je i to što se Ognjen prvi put predstavlja svojom dramom pred sugrađanima koji ga verovatno poznaju kao osobu, ali ne i kao pozorišnog stvaraoca- rekao je Jug.

Kostime i scenografiju radila je Velimirka Damnjavnović koja je istakla da je “počastvovana pozivom da radi ovu praizvedbu” i da se “nada da će sve proteći kako su planirali i kako treba.”

Rekavši da  je bilo “posebno zadovoljstvo biti član ekipe koja je spremala predstavu” glumica Tanja Jovanović je naglasila da je “Užice kao grad veoma privilegovan činjenicom da se na ovaj način prati rad mladih ljudi koji su ovde rođeni”.

Tanja je takođe rekla i da je rad na ovoj predstavi bio “izazov” a iskustvo koje je ponela sa priprema govori joj da je “zadovoljstvo učiti od mlađih”.

Tijana Karaičić i Dušan Radojičić pozvali su publiku da pogledaju predstavu, a radi su da o svojim likovima pričaju nakon predstave, da bi na taj način  i sami otkrili koliko su “odgovorili zadatku”. Užičane je na ovu premijeru pozvala i član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Marija Trmčić Bogojević.

M.Nikolić