Društvo

Poslednji pozdrav Kasiniju i iz Naučnog kluba u Užicu

Posted: 16. septembra 2017. u 09:18   /   by   /   comments (0)

Naučni krugovi, ali i veliki deo svetske javnosti u petak 15. septembra s pažnjom je pratio satelitske prenose iz Pasadene, Kalifornija, na kojima je NASA emitovala zadnje snimke svemirskog broda Kasini. Užičani su  imali priliku da u jednoipočasovnom programu u Naučnom klubu u RCU, pored direktnog uključenje putem aplikacije Labaratorije za mlazni program Kalifornijskog tehnološkog instituta pri NASA-i, nešto više o putovanju i boravku Kasinija u svemiru, čuje i od magistra fizike Miroslava Filipovića. Prisustvo školaraca koji fiziku ubrajaju u omiljene predmete, kao i onih koji su želeli ne samo da vide poslednje snimke koje je Kasini poslao na Zemlju, već i da nauče nešto novo, dala je ovom susretu sa Saturnom uživo i odlike jednog naučnog skupa na kome je mr Filipović , dajući objašnjenja o tome šta uz pomoć Kasinija vidimo, pojasnio i neke stvari iz astronomije i fizike.

-Pratili smo zadnje podatke i animacije iz NASA-e  koje imamo sa svemirskog broda Kasini koji, posle dvadeset, završava svoju misiju u orbiti oko Saturna. Kasini je za trinaest godina, koliko je proveo u orbiti, budući da mu je trebalo sedam godina da stigne do cilja, napravio veliki broj otkrića, otkrio nove mesece, ispitivao sastav atmosfere, nove prstenove u Saturnovom sistemu, i ova misija se danas, 15. septembra završava tako što će svemirski brod pasti u atmosferu Saturna, gde će biti dezintegrisan-rekao je mr Filipović nakon najbližeg video susreta sa Saturnom.

-Ovim snimkom mi smo, zapravo ispratili Kasini, jednu od najspektakularnijih kosmičkih misija koja se danas završava, a zadnji signal sa broda Zemlja će videti sat i po nakon njegovog dezintegrisanja. Udaljenost Saturna od Zemlje je jedan i po svetlosni sat, odnosno radio signalu treba sat i po da dođe od Saturna do nas. Ono što je zanimljivo, ali i značajno za mnoge naučnike iz različitih tehnološko naučnih oblasti jeste da je isto toliko vremena bilo potrebno da Kasini izvrši komande koje mu se zadaju sa Zemlje. Može se samo pretpostaviti koliko fascinanta treba da je tehnologija kojom se upravljalo Kasinijem, budući da je na  svaku komandu poslatu iz Pasadene Kasini reagovao tek nakon sat i po, a onda je trebalo još sat i po da povratna informacija stigne na Zemlju.

-Kasini je prvi objekat koji je ušao u orbitu Saturna, koji je proleteo između prstena i Saturna, napravio veliki broj otkrića, spustio sondu na Titan, najveći Saturnov satelit, odnosno mesec, i da je tako otkriveno da postoji tečni metan, pa je tako pružio materijal za analiziranje za narednih nekoliko godina. Misija spuštanja sonde na Titan zvala se Kasini Highins , pa se po samom procesu postavljana sonde, ali i po naučnim pretpostavkama i činjenicama koje su ,ili će biti izvedene ubraja u jednu od istorijskih misija. Nekada se u školama učilo da Saturn ima15 prirodnih satelita, a Kasini nam je pokazao da je njihov broj veći od 60- rekao je mr Filipović i istakao da pored Kasinija, u svemiru postoji samo još jedan satelit poslat sa zemlje, i to Juma u orbiti Jupitera, kao i jedan koji je proleteo pored Plutona prošle godine i kreće se ka Krupijerovoj oblasti, tako da je to sadašnji konačan broj međuplanetarnih misija. Kasini nam je dao mnogo novih saznanja o postanku i o samom Sunčevom sistemu, ali i doprineo istraživanjima na temu: gde bi još mogao da postoji život u Sunčevom sistemu. Jedno od otkrića. Jedno od njegovih otkrića je da na Saturnovom mesecu Enceladu postoji okean sa vodom: ispod zaleđene površine postoji tečna voda, a voda je, kao što znamo, prvi uslov za postojanje organskog života.

M. Nikolić