Vesti

Pogled iz pasaža

Posted: 12. oktobra 2017. u 22:04   /   by   /   comments (0)

(Do)živeti stotu

Autor: Slobodan Jovičić

Panto Vranešević, gorštak, rabađžija, kraljev gardista, stočar, pintor, aščija, pčelar..nezaštićeni svedok jednog turbulentog vremena,  kreće 101. krug oko sunca.

 Rodio se sa jedne, a odrastao sa druge strane Tornika, svog Olimpa, uoči Miholjdana 1917. godine.  Veran  Bogu, odan porodici posvećen radu.Uvek smiren,  za sve odmeren,  u svemu umeren, uzimao je od prirode samo ono što mu je bilo neophodno.

 Luč za katran, dvo za kačice, vunu za odeću. S jeseni, po vašarima u Šumadiji menjao je ono što je stvorio svojom rukom za hlebno žito jer na zlatiborskim pašnjacima nije moglo da rađa.  Putovao je tako po devet dana u jednom pravcu do Smederevske Palanke noseći  luč, katran, kačice, vunu.. a onda nazad, sa žitom, na svoju planinu Zlatibor  u svoje Šainovce. I kada je prestao sa rabađžilukom, ostao je Panto na svom ognjištu.

Bio čuven po zlatnim rukama, kuvarskim (aščijskim) umećima, gajio stoku.  Propustio čitav vek kroz ruke, ne žaleći se u zlu, niti hvaleći  u dobru.

Malo slabijeg vida i  sporijeg koraka, gospodari Panto i danas svojom planinom i svojim vremenom kao što je uvek činio. Žao mu je, jedino, što ne može više da pomogne svojima, pa makar da pričuva ovce..jer, rad čoveka drži u životu.