Umetnost

Pogled iz pasaža

Posted: 5. oktobra 2017. u 07:33   /   by   /   comments (0)

Stiv & Vuk

Autor: Slobodan Jovičić

Na Malu  gospojinu okupila se familija u rodnom selu-tri generacije.  Na jelovniku jagnjetina a na razgovoru teme iz svakodnevnog života. Tri generacije, tri različita sveta..ili kako se kaže  „svako se o sebi i svom jadu zabavio“..

„Deda, treba mi 700 evrića   da kupim novi „Ajfon 8“. Sa njim bih mogao da koristim ovu 4G mrežu  i da daunlodujem  brže sve sadržaje sa neta. Kamera mu je ful! Fotke za instagram više ne bi bile sa onilikim šumom jer mu je kamera 12 megapiksela , ima optičku stabilizaciju slike i automatsku analizu kadra a ISO osetljivost mu je takva da mogu po mraku da slikam.. Sa  64 GB memorije  mogu da snimam  u full HD rezoluciji. Kada postaviš dobar snimak ili fotku onda te svi lajkuju , šeruju i zaprate. Ima i bežično punjenje, čip i softver su mu  najnovije generacije..“

„Dao bi ti deda, sine,  da kupiš sve te drangulije ali nema. Poćero me maler ovig dana ko da sam na Boga kamenje baco. Eto, odem onomad da pokosim neku otavu. Livada mi u prisojnoj strani pa osvojila pirevina te jedva da može kosa da sječe. Svaki čas sam moro da joj popravljam žicu. Ko  na jade malo se rasklimo levi babak  na kosištu pa zapnem za svaki patrljak. Sedoh tako da otkujem kosu pa poturim onu moju prtenu torbu da se ne naladim ali ne viđok da  je pod njom bio vodijer sa belegojom te belegija puče ko ledenica! Najgore što nije moja nego sam pozajmio od rođaka  te moram da mu kupim novu. Natovarim tu otavu na gumarabu ali mi lotre porjetke  pa mi se gredom do kuće  prosulo pola. Pito sam komšiju da mi na brentu izvuče parmaka da sredim lotre.   Namučio sam se toliko da uveče nisam mogo jamak u ruci da držim a i puče me po buđelaru“.

Pomalo zbunjeni, obojica  izneše svoje potrebe  ali  taj jaz između  Stiva Džobsa  i Vuka Karadžića generacija između dede i unuka  (inače najzbunjenija) mora da premosti..kako zna i ume .

Foto: Slobodan Jovičić