Press

Podsećanje: Dr Sreten Marić /Subjel, 5. mart 1903.- Tur, 26. septembar 1992./

Posted: 5. marta 2018. u 11:25   /   by   /   comments (0)

„A ko je ispred koga? Literatura ispred filosofije, filosofija ispred muzike? Zavisi od onog ko ih stvara. Veliki su ispred drugih. Možda sve te umetnosti govore, raznim jezicima, istu stvar: čoveka. Možda svaka različite stvari o čoveku i svetu. Pa se dopunjuju. U svakom slučaju, svaka govori svojim jezikom, apsolutno neprevodivim na druge. Filosofija katkada ima pretenzije da ih sve svede na svoj jezik. Ali i ona je svet za sebe. (…) Ne doživlјava čovek isto gledajući Velaskeza, slušajući Baha, čitajući Hegela. I hvala Bogu što je tako. Utoliko smo bogatiji – i slobodniji.“ (Sreten Marić)

Na današnji dan, 5. marta 1903. godine u Subjelu, opština Kosjerić, rođen je Sreten Marić, profesor svetske književnosti, esejista i prevodilac. Rođen je u porodici učitelјa, pa je od detinjstva bio je okružen knjigama, a već od prvog razreda imao je privatnog učitelјa francuskog jezika. Od najranije mladosti se često selio i puno putovao (Albanija, Italija, Francuska, Nemačka). U Beogradu je diplomirao književnost, a u Parizu doktorirao istoriju. Kao gimnazijski profesor radio je u Beogradu, Vršcu, Skoplјu i Zagrebu, a nakon Drugog svetskog rata na poziv Marka Ristića, tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Parizu, zaposlio kao savetnik za kulturu u ambasadi. Šezdesetih godina vraća se u Srbiju i započinje profesorsku karijeru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ovaj veliki erudita i poznavalac istorije umetnosti, književnosti i filozofije bio je poliglota, govorio je francuski, engleski, nemački i ruski jezik. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada, 1963, Nolitove nagrade, 1979, Nagrade Društva književnika Vojvodine, 1988. Član VANU bio je od 1979, a SANU od 1991. godine.

Nјegovi studenti oslovlјavali su ga jednostavno sa „učitelјu“, u znak velikog poštovanja.

Upokojio se 26. septembra 1992. u okolini grada Tura u Francuskoj.

U Biblioteci Matice srpske od 1989. godine, kao posebna celina, čuva se njegova lična biblioteka. Počev od 2005. godine, Biblioteka Matice srpske i opština Kosjerić, svake druge godine dodelјuju nagradu „Sreten Marić“ za najbolјu knjigu eseja iz književnosti, umetnosti ili filozofije.

Izvor: Biblioteka Matice srpske