Press

Podsećanje: 1. septembra 1939. je počeo Drugi svetski rat

Posted: 1. septembra 2018. u 09:34   /   by   /   comments (0)

/Noć kada je počeo drugi svetski rat/

„Iznenada su se pojavili nemački avioni. Čule su se eksplozije, vatra iz mitraljeza, bilo je mrtvih.“ Ovo su sećanja bivšeg poljskog ministra spoljnih poslova Vladislava Bartosevskog.

Petak je, 1. septembar 1939. Pola pet ujutro. Takozvane štuke, borbeni avioni nemačke avijacije, napadaju poljski grad Vielun. Nije bilo zvanične objave rata. Niko u Vielunu nije računao sa tim da će doći do napada. To je gradić bez ikakvog strateškog značaja, bez vojske. Centar je brzo sravnjen sa zemljom. Ratni brod Šlezvig Holštajn potom topovima gađa poljsko skladište municije na poluostrvu Vesterplate kod Gdanjska. Hitler objavljuje početak rata protiv Poljske.

„Poljska je večeras prvi put napala našu teritoriju i njihova regularna vojska je otvorila vatru. Od jutros u 5.45 minuta uzvraćamo. Na bombe ćemo odgovoriti bombama.“

Lažni napad povod za rat Hitlerova laž postaje povod za ulazak u rat. U stvari su pripadnici SS jedinica, preobučeni u poljske uniforme simulirali napad u blizini nemačkog mesta Glajvic. Milion i po nemačkih vojnika je krenulo na Poljsku, otpor je brzo savladan, a Hitlerova propagandna mašina je u punom pogonu.

„Bila je to policijska država u kojoj su vladali pendreci i vojska. Položaj Nemaca u toj državi je bio užasan.“, tvrdio je tadašnji lider Nemačke.

Hitler želi da proširi Nemačku. Pakt sa Staljinom, potpisan samo nedelju dana uoči napada, stvara mu šansu za okupaciju. Pakt predviđa podelu Poljske između Nemačke i Sovjetskog Saveza.

„Ako je Evropi uopšte stalo do mira, onda evropske države moraju biti srećne što su Rusija i Nemačke spremne da ugase ovo žarište nemira.“, govorio je Hitler nakon početka rata.

Brzo je postalo jasno: Hitler ne želi samo da zauzme Poljsku, nego i da uništi poljski narod. Nakon bombi su sledile ciljane egzekucije poljskih književnika, profesora, lekara, pravnika, učitelja, masovna ubistva Jevreja.

Sudbina Poljske je brzo zapečaćena i zbog toga što se sile poput Francuske i Velike Britanije nisu držale datih obećanja. Umesto da, onako kako je stajalo u potpisanim sporazumima, napadnu Nemačku sa Zapada, Britanci učvršćuju sopstvenu protivvazdušnu odbranu, Francuzi grade utvrđenje na granici ka Nemačkoj. Oni objavljuju rat Hitleru tek dva dana nakon napada na Poljsku, 3. septembra.

Za samo 36 dana Poljska je zauzeta i podeljena, a diplomata Hans fon Hervart se priseća. „Tada smo nazdravili nemačko-ruskom prijateljstvu i ponadali se ratu protiv Francuza i Engleza koje ćemo takođe da isprašimo.“

Rat je Poljskoj doneo pet miliona mrtvih, od čega su tri miliona bili Jevreji. Za Hitlera je upad u Poljsku bio samo početak velikog rata.

„Nijedne sekunde ne sumnjam u to da će Nemačka pobediti.“, govorio je on.

autor: Benjamin Vist

odg. urednik: N. Jakovljević

Poljski list „Gazeta viborča“ podsetio je na ličnost koju u godišnjicama u Poljskoj obično prećutkuju – na komandanta odbrane Baltika tih prvih ratnih dana, inače pruskog plemića Jozefa fon Unruha koji se odmah nakon Prvog svetskog rata u nezavisnoj Poljskoj prijavio u poljsku vojsku iako je znao jedva nekoliko reči na poljskom jeziku i kupio mladoj državi za svoje pare njen prvi bojni brod.

Na početku Drugog svetskog rata poverena mu je odbrana obale Baltika a kapitulirao je tek 2. oktobra kada je kapitulirala Varšava a njegovi vojnici više nisu imali municije.

Kao poljski admiral, Juzef Unrug kako je promenio ime, odbio je u zarobljeničkom logoru slobodu i ponudu Vermahta da komanduje kao admiral u nemačkoj ratnoj mornarici a sa nemačkim oficirima razgovarao je isključivo preko prevodilaca.

„Prvog septembra zaboravio sam maternji nemački jezik“, kazao im je pruski plemić, komandant herojske odbrane Gdanjska i poljske obale Baltičkog mora.

PRIREDILA: Dragana MILjKOVIĆ JOVANOVIĆ

Izvor: DW.COM, b92

Uz saglasnost urednika, tekst preuzet sa: https://www.facebook.com/mitri.boki/posts/264725780817883?__tn__=K-R