Umetnost

Počela revija pozorišnih predstava za decu „Majske čarolije“

Posted: 14. maja 2018. u 23:08   /   by   /   comments (0)

Pozorišta iz Kruševca, Niša, Beograda, Kraljeva i Kragujevca gostovaće sa predstavama za decu u Narodnom pozorištu Užice tokom ove nedelje u okviru „Majskih čarolija“ ,revije pozorišnih predstava za najmlađe koja se u Užicu organizuje četvrtu godinu za redom. Od 14. do 18. maja, najmlađa pozorišna publika iz Užica i okoline na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice moći će da pogleda predstave: Ružno pače, Trtica rajske ptice, Asteriks i Obeliks,  Magična lira, Crvenkapa i zbunjeni vuk i Čuvari prirode.

Istakavši da je „kao i prethodnih godina, Narodno pozorište Užice širom otvorilo vrata za najdražu publiku odabirom najboljih predstava za njihov uzrast iz Srbije“, organizator užičkog pozorišta i ovog revijalnog festivala, Ljiljana Matić, dodala je i“ da je ovo prilika da se edukuje novo pokolenje, da stvori naviku da posećuje ne samo pozorište, već i ostala mesta na kojima se sreću sa kulturom“.

Ljiljana je dodala da pozorište održava inicijalnu nameru da revija predstava za decu preraste u pravi festival, i kako je rekla „već do sada ima dosta razloga da Ministarstvo kulture u narednom periodu podrži ovaj program užičkog pozorišta“ da bi prerastao u pravi festiva.

-To što nema takmičenja među pozorištima i predstavama, pobednika i nagrada, ne umanjuje kvalitet odabira predstava kojima se reprezentativna pozorišta Srbije predstavljaju na našoj sceni- kaže Matićka, i dodaje:

-Naša namera da okupimo decu, da se svi zajedno nađemo u ovom hramu kulture podržana je od strane svih dečijih vrtića i obrazovno vaspitnih institucija u Užicu i okolini. Organizovano nam dolazi publika i iz okoline Užica, već kako je ko mogao da obezbedi prevoz , i iz godine u godinu, naša najmlađa publika sa radošću iščekuje ovu reviju.

Budući da reviju „Majske čarolije“ samostalno organizuje Narodno pozorište Užice predstave su odabrane i po principu reciprociteta , tako da uzajamna gostovanja, nadomešćuju nedostatak finansija kojim bi se platili troškovi gostovanja nekih od pozorišta.

U ime rukovodstva Grada, festival je otvorila član Gradskog veća za sport, kulturu i obrazovanje, Marija Trmčić Bogojević, istakavši da su kvalitetni programi za decu uvek prioritet  lokalne samouprave, kao i da gradska uprava stoji na raspolaganju za sve vrste podrške ovakvim sadržajima.

M. Nikolić