Sport

Po Užičanima se autosport poznaje: uspešno na Mionica reliju

Posted: 11. jula 2017. u 19:01   /   by   /   comments (0)

Prvi Mionica reli koji se vozio na stazama ove opštine, od Slovca do dela magistralnog puta za Divčibare, u subotu 8. juna, uspešno je završen, po planu, i bez incidenata, a i ovu trku obeležili su uspesi posada iz Užica. Luka Kotorčević, prošlogodišnji trostruki šampion u kategoriji juniora, na ovom reliju izvozio  je ubedljivu pobedu u klasi, ispred rivala, takođe iz Užica, Toma Nikitovića, koga je, u zbirom rezultatu,“ostavio“ za više od minut i po (1: 49, 9). U tandemu sa suvozačem Dejanom Pejićem, Kotorčević je bio ubedljiv na svih devet brzinaca zbirno, te se pokazalo da ovogodišnji start sa Pežoom 106 , nakon sitnih problema na automobilu koji su ga pratili od početka sezone, ulazi u fazu u kojoj je realno i moguće očekivati samo najbolje. Ovom pobedom u klasi, Kotorčević je svom novom klubu ASK MM Power FAM iz Beograda koji je, uz podršku opštine Mionica, bio organizator ovog relija doneo nove bodove.  Uz ono što je, prvim mestom u klasi I, donela posada Milisavljević / Kostić, MM Power je i prvoplasirani u klupskom rangu na ovom reliju, ispred čačanskog ASK ,,WRR“ , dok je treći ASK ,,Vojinović Racing Team“.  Novoosnovani užički klub  ASU UE, odnosno posada Nikitović/ Milanović u VW Polu ovog puta morala se zadovoljiti drugim mestom, a  treća užička posada, Krčevinac Dejan i Stojanović Predrag, ASK URT, u Reno Kliu nije imala sreće do kraja, pa su  zbog kvara morali da odustanu u pretposlednjem, osmom brzincu.

U generalnom plasmanu na Prvom Mionica reliju, na pobedničko postolje popele su se posade Rabrenović / Golić, potom Đanluka Roko/ Isailović Jovan, a na trećoj poziciji: Željko Milutinović/Petričević Aleksandar. Milutinović je i prvi u  klasi IV, ispred još jedne posade iz Užica koja nastupa za čačanksi WRR , Dučić/ Golić,  dok je pobedu u klasi I  ostvarila posada Zoran Milisavljević/ Vlada Kostić, pretendenti na šampionsku titulu na kraju sezone, s obzirom da im je ovo treća uzastopna pobeda u reliju ove godine.

Pobednici u klasi II , Kotorčević i Pejić, složili su se da je „reli bio izuzetno fizički naporan, s obzirom na vrućinu, a sedam sati provedenih u vrelom automobilu, koliko je trebalo da se prođe svih devet brzinaca, uz adrenalin i nephodnu maksimalnu koncentraciju, bili su više od izazova“

Zahvalivši se svom klubu MM Power, sponzoru President Slot klubu iz Kruševca, kao i domaćinima, opštini Mionica, Luka je rekao da je „ sa ovom pobedom učvrstio samopouzdanje potrebno za trke koje predstoje do kraja šampionata“:

-Posle niza okolnosti koje mi nisu omogućile maksimum zalaganja, i  meni zadovoljavajuće rezultate od početka sezone,  prvo zbog nepoznavanja automobila u koji sam prvi put seo na sam dan trke u Novom Pazaru, potom sitnih problema: sa dotokom goriva u Vrnjačkoj Banji, gumama na Zlatiborskom reliju, ponovo isti, a i još veći problem u Soko Banji, ovo je prva trka za koju mogu da kažem da sam došao sa komplet spremljenim i vozilom, a i sa iskustvom koje sam do sada s njim stekao. Naporno jeste bilo, ali dao sam svoj maksimum, tako da je želja da dobro izvozim sve brzince pobedila i vrućinu i umor, i pokazala se kao dovoljna za najbolje vreme i prvo mesto u klasi. Napravili smo jednu malu grešku na jednom od brzinaca, na kome je Tomo bio bolji od nas, ali to nije mnogo uticalo  na plasman, koliko na cilj koji sam sebi postavio, a to je: da ih bude što manje.  Zahvalio bih se i svojim konkurentima, jer smo svi deo jednog istog takmičenja, a okolnosti u kojima naše želje prevazilaze mogućnosti, kada je u pitanju automobil i oprema za trku, čine da ipak fer plej i dalje bude nešto što odlikuje autosportsko takmičenje.

Pred Lukom, užičkim posadama  kao i većinom ostalih takmičara sa staza u Mionici je brdska trka Nagrada Rakovice na stazi Košutnjak narednog vikenda, a potom 22. i 23. juna ponovo reli, ovog puta u Beogradu.

M.Nikolić