Najava, Vesti

Po četrdeseti put u Ribaševni pesnici regiona u čast Pauna Petronijevića

Posted: 28. septembra 2018. u 08:25   /   by   /   comments (0)

Najstarija  književna manifestacija u region „Odzivi Paunu“ koja ove godine puni 40 godina, održaće se ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Ribaševni u subotu 29. septembra sa početkom od 13 časova. Ustanovljena u znak sećanja na rano preminulog pesnika Pauna Petronijevića, rođenog u Ribaševni, ova pesnička manifestacija okupljanjem pesnika, i svih ljubitelja pisane reči , svih ovih decenija postojanja nastoji da mlade ljude motiviše da se bave književnošću, i kao pisci i kao čitaoci, te da neguje pisanu reč kao jedan od oblika umetničkog izražavanja.

U čast Paunu Petronijeviću ustanovljena je i književna nagrada za najbolju pesničku knjigu, a ovogodišnji dobitink je Srećko Gujančić za zbirku pesama „Sećanje na imperiju“.

Na 40. Odzivima Paunu  gosti će biti pesnici zlatiborskog okruga: Jelena Lončarević, Vladimir Dulanović, Dragan Popović Kuruzlija, Vukašin Luković, Budimka Tošić i Tatjana Debeljački , a stihove će govoriti Zorana Aćimović, učenica užičke Gimnazije. Tokom manifestacije biće otvorena izložba posvećena Paunu Petronijeviću čiji su autori Biljana Davidovski, Bojana Marinčić i Dragoslava Rodaljević, bibliotekari Narodne biblioteke Užice koja je , uz Grad Užice,pokrovitelj manifestacije.

U pratećem delu programa učestvuju učenici OŠ „Miodrag Milovanović Lune“, KUD „Prvi partizan“ i muška pevačka grupa „Srpski božur“.

Za zainteresovane iz Užica koji bi da budu deo publike „Odziva Paunu“ obezbeđen je besplatan autobuski prevoz, a autobus polazi u 12 časova sa parkinga iznad Narodne biblioteke Užice.

Organizatori manifestacije su Narodna biblioteka Užice, Književno udruženje „Paun Petronijević-Rujno“, Udruženje građana Župa Lužnica, OŠ Miodrag Milovanović Lune, i MZ Ribaševina.

Urednik programa je Biljana Davidovski.

M.Nikolić