Najava, Umetnost

Po 23. put Zlakusa postaje svetski centar umetničke keramike

Posted: 6. avgusta 2018. u 21:43   /   by   /   comments (0)

Kao i dvadeset dve godine unazad, i ove godine, avgust mesec za selo Zlakusa znači da se uobičajene aktivnosti, tradicionalna gostoljubivost i otvorenost za posetioce stavljaju u korespodenciju sa uglednim gostima iz sveta umetnosti:  vreme je za Međunarodnu koloniju umetničke keramika “Zlakusa”. Ove godine, 23. po redu, Međunarodna kolonija čijom zaslugom je tradicionalna izrada predmeta od gline od Zlakuse izvukla ono najvrednije po civilizaciju učinivši je kandidatom za UNESCO-vu listu kulturne baštine sveta, počinje 8. avgusta.

Tog datuma, u 19 časova uveče, u domaćinstvu Milana Savića u Zlakusi okupiće se umetnici ovogodišnjeg saziva kolonije, njih jedanaest, na zajedničkoj večeri sa domaćinima i gostima, da na svečan način započunu druženje. Već naredno jutro počinje upoznavanjem sa tajnama zlakuške veštine koju malo njih poznaje: rad na grnčarskom točku, specijalni materijal: glinu sa dodatkom kalcita, a predmeti koje tokom trajanja kolonije budu napravljeni peći će se na otvorenoj vatri 17. avgusta. Ova tri elementa: rad na grnčarskom točku, glina sa kalcitom i pečenje na otvorenoj vatri su osobenosti starog zanata, lončarstva koji je skoro pa nestao iz Zlakuse, do pojave akademskog slikara, Sofije Bunardžić, koja je realizacijom svoje ideje, autorskog projekta “Keramika Zlakusa” kroz koloniju I Umetničku školu u Užicu, Zlakusu stavila u centar jednog novog pristupa umetničkoj keramici, a selu vratila lončarstvo kao jedan od izvora prihoda.

Svake godina na poziv za učešće na koloniji javljaju se umetnici iz raznih delova sveta koji stečeno znanje, iskustva i utiske prenose ne samo u svom najužem okruženju, već i u struci,  svetu umetničke keramika u kome Keramika Zlakusa ima sve veću reputaciju. Ove godine učesnici kolonije su: In Sook Park iz Austrije, Ariadne Arendt iz Velike Britanije, Alenka Gololičić iz Slovenije, Carme Serra iz Španija, Nada Benc Štuka i Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske, Giuseppe Altomare – iz Italije, Mohamed Soudy iz Egipta,  Peko Nikčević iz Crne Gore, Aleksandar Pedović iz Novog Sada i domaćin: Sofija Bunadržić.

Sofija Bunadžić, domaći i inicijator koji dvadeset treću godinu uporno i predano kroz koloniju i rad sa mladim naraštajima u Umetničkoj školi radi na unapređenju oblasti umetničke keramike, pored aktivnosti neposredno vezanih za izradu predmeta, za učesnike je pripremila i izlete na atraktivne lokacije u Zapadnoj Srbiji čime goste upoznaje i sa lepotama ovog kraja, tradicijom, kulturom i načinom života.

Realizaciju kolonije, kao i ranijih godina, pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Užice, ali i lokalni sponzori koji su u ovom, specifičnom i širem od lokalnog  umetničkom događaju, prepoznali kvalitet više koji vredi očuvati i pomoći. Isto se delimično može reći za lokalnu samoupravu, koja doduše- godišnje izdvaja deo sredstava iz budžeta za realizaciju kolonije, ali već decenijama unazad stoji i iznova se ponalja obećenje da će se naći  prostor na teritoriji Užica u kome će biti galerija i depo za bogatu kolekciju umetničkih predmeta iz prethodnih saziva kolonije. Kao i ranijih godina,  i pored kandidature za UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine, kojom se ovom kraju pruža jedinstvena prilika da se, na novou globusa,  ubeleži bar jedna od zasluga za razvoj civilizacije, umetnička zbirka iz Zlakuse i dalje stoji delimično u ateljeu Sofije Bunadržić, jednim delom u Gkc, u neadekvatnim uslovima, a može se naći i u Potpećkoj pećini gde je bar jednim delom na uvidu turistima koji tu zalaze.

M. Nikolić/ Naslovni foto: Slobodan Jovičić