Umetnost

Preko pet miliona dinara za projekte Narodnog muzeja Užice u 2018.

Posted: 17. maja 2018. u 08:24   /   by   /   comments (0)

Narodni muzej Užice, od početka godine do sada,  modelom projektnog finansiranja na konkursima Ministarstva kulture i informisanja obezbedio je preko 5 miliona dinara, a ove godine užički muzej je ponovo nosilac državnog programa  obeležavanja  bitke na Kadinjači koji će finansirati Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

-Narodni muzej Užice,  konkurisao je ove godine sa devet projekata na konkurse Ministarstva kulture, i to na konkurse iz oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa, iz oblasti muzejskog nasleđa, kao i projekti za digitalizacijiu, a dobili smo četiri  čija je ukupna vrednost preko pet miliona dinara. Od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike dobili smo ne mala sredstva za obeležavanje bitke na Kadinjači i to je državni program za koji protekle godine muzej nije dobio projekat. U  ime kolektiva Narodnog muzeja mogu da kažem da smo jako zadovoljni i  ponosni na projekte koji su nam odobreni i koji će se realizovati u toku ove godine- rekla je direktor, Slavica Stefanović.

Jedan od projekata koji je odobren odnosi se  dovođenje u funkciju dela tavanskog prostora zgrade Muzeja, odnosno ove godine će se realizovati prva faza u privođenju ovog prostora nameni.

-Taj prostor predviđen je za realizaciju dečijih radionica, kao i za druge korisnike, a ove godine, kako je predviđeno odobrenim projektom sa delom sredstava koja su nam odobrena  uradiće se deo građevinskih radova, dok bi naredne godine, nastavkom , odnosno narednim projektom koji podrazumev logičan sled radova, taj prostor bio konačno uređen i spreman za korišćenje. Nadamo se, a to zavisi od sredstava koja nam po projektima jesu i koja će se opredeliti da nećemo imati više od dve faze radova do završetka- izjavila je direktorka.

-Zavičajni muzej u Novoj Varoši, deo kompleksa Narodnog muzeja Užice , dobiće, takođe putem odobrenih projekata, Spomen sobu vojvodi Petru Bojoviću i Velikom ratu. Ove godine obeležavamo 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića i to je bio i jedan od razloga što smo podneli ovaj projekat. Projektom je predviđena adaptacija prostora u kome će biti Spomen soba, radiće se stepenište kao i sitni građevinski radovi, a onda se pristupa formiranju jednog multidisciplinarnog tima i kreće se u jedan veliki posao opremanja eksponatima. U realizaciji ove faze očekujemo pomoć Vojnog muzeja iz Beograda koji će priložiti određene eksponate ali tek treba da počnemo detaljne razgovore na tu temu. Uglavnom, do kraja godine Zavičajno odeljenje u Novoj Varoši koje u sastavu užičkog muzeja postoji od 2012. godine biće bogatije za još jednu značajnu muzejsku postavku- kaže Stefanovićeva.

Značajan projekat odobren od strane Ministarstva kulture odnosi se na završnu fazu dosadašnjeg arheološkog rada Ljiljane Mandić, arheologa Narodnog muzeja Užice koja je tokom karijere radila na iskopavanjima i istraživanjima nekropola iz bronzanog i neolitskig  doba u Krivoj Reci, a ovog puta finalizira svoja terenska istraživanja knjigom na tu temu. Po rečima direktorke, gotovo sve je spremno za realizaciju ovog projekta, a jedni nedostajući deo koji će Mandićeva raditi na terenu su određeni fotografski zapisi. Do kraja godine, kako je rekla, uz izložbu eksponata iz arheološke muzejske zbirke, ova knjiga, kao rezultat projekta biće predstavljena javnosti.

Digitalizacija kulturne baštine  je jedan od značajnih zadataka koje je postavilo Minstarstvo kulture, a Narodni muzej Užice,ove godine dobio je projekat koji se odnosi na digitalizaciju muzejskog nasleđa umrežavanjem dve muzejske zgrade. Kako je rekla direktorka, ovo je prvi projekat u oblasti digitalizacije koji je odobren za užički muzej, a zaposleni su već pripremljeni za uključivanje u jedinstven muzejski informacioni sisteme na nivou Srbije kroz obuke koje su ranijih godina realizovane.

Državni program obeležavanja bitke na Kadinjači, koji finansira Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike nakon prošlogodišnjeg „eksperimenta“ sa jednom agencijom iz Beograda koja ga je realizovala, ponovo je , projektom vraćen u  obavezu Narodnog muzeja Užice.

-Radi se o umetničkom programu koji se svake godine realizuje u Spomen kompleksu Kadinjača, a projektom smo predvideli angažovanje glumaca Narodnog pozorišta Užice, glumaca iz Beograda, potpisan je predugovor sa Ivanom Žigon, a planiran je i nastup hora Braća Baruh iz Beograda. Milovan Vitezović će raditi scenario samog programa na Kadinjači , a ceo projekat režira Nemanja Ranković, budući da pored samog događaja na Spomen kompleksu, podrazumeva i nekoliko pretprograma u danima pre samog obeležavanja.

Ono što očekuje Narodni muzej Užice, kako je rekla direktorka, a čemu se nadaju ove godine, jeste da će se , u saradnji sa Zavodom  za zaštitu spomenika iz Kraljeva realizovati projekat parternog uređenja prostora između dve muzejske zgrade. Kako se nadaju iz Muzeja, realizacijom ovog projekta biće rešen veliki problem nesavesnog korišćenja platoa između dve muzejske zgrade za parkiranje. Projektom je predviđeno da se duž ivice platoa prema ulici podignu zaštitni stubići čime bi se onemogućilo parkiranje vozila na ovom mestu.

M.Nikolić