Društvo

Pet godina rada- pet godina primera uspešnog omladinskog aktivizma

Posted: 11. januara 2018. u 13:38   /   by   /   comments (0)

Unija studenata Užica, organizacija koja okuplja studente Zlatiborskog okruga , prigodnom svečanošću u Gradskoj kući Užice u sredu, 10. Januara, obeležila je pet godina plodotvornog trajanja. Na svečanosti na kojoj se, uz podsećanje na sve aktivosti koje je Unija studenata ostvarila,  od osnivanja do danas, proglašeni su  pobednici tradicionalnog literarnog konkursa za srednješkolce, ali i dodeljene zahvalice organizacijama, institucijama, medijima i pojedincima koji su podržavali rad ove studentske organizacije.

Uz podsećanje bivšeg predsednika Unije, Radovana Novakovića, da je za „pet godina, ne računajući ispitne rokove, zbog obaveza, ostvaren niz brojnih akcija, koje bi se, kvantitativno mogle svesti na po jednu svakih deset dana“, kao zaključak bi se mogla izvesti misao da, u stvari, „tako i treba da izgleda pravi omladinski aktivizam jednog udruženja mladih“.

Nakon pet godina rada, po Novakovićevim rečima, „danas je Unija studenata skup 1200 kvalitetnih, odgovornih, posvećenih i odlučnih pojedinaca koji svojim aktivnostima, najpre , daju primer mlađima, ali i starijima:kako se to, bez previše novca, može mnogo uraditi, kako se energija velikog broja mladih može ujediniti, i usmeriti ka pravim putevima“. Zanimljivo je da „102 akcije, projekta, događaja ..“, organizovanih za pet godina, ova organizacija vidi, ne samo doprinos društvu, već i „sopstveno sazrevanje“.

-„Ostvarujući svaku od tih akcija, mi smo sazrevali, postajali sve ozbiljniji, samouvereniji..“ -rezimirao je Novaković  paralelni efekat svih aktivnosti.

Iza užičke studentske organizacije, koja ne okuplja samo studente iz Užica, već i Bajine Bašte, Nove Varoši, Čajetine, Priboja i Prijepolja stoji organizovanje kultrunih manifestacija, tribina, predavanja, radionica, literarnih konkursa, akcija dobrovoljnog davanja krvi, a uspešni su bili i u borbi i  zalaganju za studentske stipendije, studentske povlastice koje se tiču cena autobuskih karata na relacijama za Beograd, gradske maturske proslave. Pored toga, realizovali su i organizovane posete izložbama, Sajmu knjiga, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, učestvovali u rekonstrukciji seoske škole u Zaglavku,  ali i aktivni u organizovanju javnih rasprava i tribina koje se tiču aktivizma, mesta, uloge i budućnosti mladih u lokalnim sredinama i društvu.

Ističući da „se ništa veliko ne postiže pojedinačno“, Novaković je na prvo mesto stavio kolektivizam koji vremenom stvara „uigran tim koji je spreman da se suočava sa izazovima, svestan društvenih okolnosti“.

Kako je Unija studenata inicirala održavanje manifestacije posvećene liku i delu akademika Ljube Stojanovića, za koju su dobili podršku Grada Užica i za koju je rečeno da će postati tradicionalna, za doprinos prvim, ovogodišnjim „Ljubinim danima“, studenti su, uz zahvalnost, Gradu dodelili i posebno priznanje koje je uručeno članu Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Mariji Trmčić Bogojević. Priznanja u znak podrške dobili su i Pedagoški fakultet, Gradski kulturi centar,  Udruženje Užičana u Beogradu, Srpsko- ruski klub Užice, Kancelarija za mlade Užice, Omladinska zadruga „Mladost“, lokalni mediji i dopisnici „Politike“, „Danas-a“ i „Blica“, ali i istaknuti pojedinci: prof dr Ljiljana Tijanić Kostić, prof dr Vesna Vasović, profesorka Snežana Nedeljković, kao i odlazeći  a zaslužni pojedinci Unije studenata: Luka Kokić i Dragan Gagi Petronijević.

Odgovorivši na izazov postavljen temom ovogodišnjeg literarnog konkursa „Moja vizija Užica“ iz vizure srednješkolca koji se i nakon najlepšeg sna o svom gradu probudio tamo gde ustaje svako jutro, ne ogorčen što nije sve kao u snu, već spreman da se založi da se san ostvari, Marko Stanić, učenik užičke Gimnazije, osvojio je priznanje za najbolji rad. Nebojša Todorović, učenik Ekonomske škole osvojio je treće mesto, a Tanja Lazić iz Gimnazije napisala je rad koji je osvojio drugu nagradu. Pokrovitelj ovogodišnjeg konkursa bila je Omladinska zadruga „Mladost“ koja je za najbolje obezbedila adekvatne i stimulativne nagrade. U muzičkom delu proslave nastupila je Nađa Đoković, student Pedagoškog fakulteta Užice.

Uz želju da se saradnja sa Gradom, organizacijama, institucijama, pojedincima i medijima i dalje nastavi, a u cilju napretka lokalne i šire zajednice, iz Unije studenata su poručili da „nakon januarsko februarskog ispitnog roka, već u martu kreću sa novim aktivnostima“.

M. Nikolić

 

 

.