Društvo, Vesti

Pesnik Branko Stevanović u bivšoj školi: druženje sa osnovcima

Posted: 8. aprila 2017. u 16:43   /   by   /   comments (0)

U okviru proslave Dana škole, u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, za učenike nižih razreda,  organizovano je druženje sa piscem i dečijim pesnikom Brankom Stevanovićem. Branko je osnovnu školu završio u Sevojnu, srednju u Užicu a od 1987. godine živi u Beogradu. Na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Vršcu je diplomirao i završio specijalističke studije iz afirmacije dečijeg stvaralaštva. Dobitnik je više nagrada za svoje stvaralaštvo: Smederevska pesnička jesen, Paunova nagrada, Dečija knjiga godine, Zmajev pesnički štap, Srebrno Gašino pero, nagrada „Momčilo Tešić“, plaketa „Simo Cucić“, Dositejevo pero, nagrada Neven za beletristiku, nagrada Zmajevih dečijih igara i nagrada Neven za popularnu nauku. Najdraža su mu druženja sa decom a zahvaljujući pozivima iz biblioteka širom Srbije, regiona i inostranstva, u poslednje dve godine je imao oko 60 takvih druženja. Više se i ne seća kada je svoje stvaralaštvo poslednji put predstavio u Užicu, ali ga je izuzetno ponosnim i srećnim učinio dolazak u Sevojno na proslavu 128 godina od osnivanja osnovne  škole.

Druženje pesnika sa osnovcima je organizovano u TV sali koju su  najmlađi učenici popunili do poslednjeg mesta, pa su neki stajali ili sedeli na podu. I pored  zabrinutost na licima učitelja Radovana Pavlovića, Borke Veizović, Zore Stojanović, Marijane Ćitić, Rade Turudić, Ljilje Rakić i pedagoga Branke Adžić, zbog žamora i nestrpljivosti preko 100 mališana, Branko je odmah na početku svu pažnju usmerio na sebe – pričom o svojim školskim danima. Objašnjavajući kako je zahvaljujući školi i čitanju postao pesnik, opisao je nekolicinu pisaca tražeći od dece da mu kažu njihova imena. Horski, gotovo jednoglasni odgovori, bili su pokazatelj njihovog interesovanja za druženje.

Uspostavljajući kontakt sa decom na relaciji priča iz sopstvenog života i odrastanja i pitanja-odgovori, Branko Stevanović je sa lakoćom prelazio sa teme na temu.  Navodeći reči Duška Radovića „jedva čekamo da odrastemo i da se sećamo kako nam je bilo lepo kad smo bili mali“, dato je objašnjenje mladoj publici zašto je prvo pisao za odrasle a nakon toga za decu. Kroz priču kako i zašto su nastale njegove knjige za decu, Branko je izazvao dodatnu radoznalost: „Zoološka pesmarica“- nastala kao rezultat osam godina druženja sa životinjama u Zoološkom vrtu u Beogradu, „Bajka o princu jedincu“ iz koje su neke pesme ušle u bukvare, čitanke i koja se izvodi u nekoliko pozorišta, zatim „Lepo ti kažem“, pa lektire za prvi i drugi razred u saradnji sa Igorom Kolarovim. Priče „Ovako je to bilo“, „Kako sam bio zec“ u kojoj su opisane i dogodovštine iz osnovne škole u Sevojnu, knjiga „Naglavačke“ koja je i napravljena „naglavačke“, odnosno na srpskom i mađarskom jeziku. Zatim knjiga „Avanture Kraljevića Marka“ koja je dobila pet književnih nagrada, dramski tekstovi „Pozorištancije“ – jedan je lutkarska predstava. I na kraju,“Urnebesna fizika“ za više razrede koju, pored Branka, potpisuju Svetislav Paunović i Igor Kolarov, nastala  u želji da deca zavole fiziku kroz igru i eksperimente.

Kroz šaljive uvode, đacima su pročitani odlomci iz navedenih knjiga, a posebno oduševljenje je nastalo kada je Branko Stevanović rekao da će nekoliko svojih knjiga pokloniti biblioteci škole. Gromoglasno navijanje koje će to knjige biti, izazvano različitim interesovanjima učenika, dovelo je do izbora od  pet knjiga: „Ovako je to bilo“, „Avanture Kraljevića Marka“, „Lepo ti kažem“, „Zoološka pesmarica“ i „Urnebesna fizika“. Po završetku programa, petnaestak đaka je insistiralo da ostane sa pesnikom i da mu postavi nekoliko pitanja, dečije „ozbiljnih“ a uspeli su i da mu izmame  obećanje da će doći ponovo. Pored knjiga, Branko je deci darovao i još jedan svoj rad: tekst himne napisane  povodom akcije Ministarstva kulture – Negujmo srpski jezik, za koju je muziku napisala Leontina Vukomanović a koju peva dečiji hor „Čarolija“.

Mirjana Milićević

Himna akcije „Negujmo srpski jezik“:

https://youtu.be/eUbw25gWQi8