Umetnost

Posle Pariza, „Kinetika“ Milije Belića u Budimpešti

Posted: 9. januara 2018. u 07:09   /   by   /   comments (0)
Posle uspeha u Parizu, izložba “ Kinetika“ (Cinétique), nicijator i komesar bio naš umetnik koji živi i radi u Parizu, dr Milija Belić, a koja okuplja dvadeset umetnika iz deset zemalja bliskih pokretu Art Cinétique (Kinetička umetnost), nastavlja svoj pohod po Evropi. Od 15. januara do 15. marta izložba će se održati u uglednoj Saxon Art Gallery u Budimpešti, već afirmisanoj po promociji geometrijske apstrakcije.
U predgovoru kataloga Belić podseća da je kinetička umetnost u žiži interesovanja poslednjih decenija sa svojim protagonistima, među kojima su najpoznatiji Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar. Preokret u shvatanju savremene umetnosti nastupio je upravo zahvaljajući introdukciji temporalnosti, što je u umetnost uvelo na velika vrata, naročito posle iskustva kubizma, futurizma i nedvosmislene afirmacije apstraktne umetnosti, pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.
Zsuzsa Dárdai, istoričar umetnosti i kustos Saxon Art Gallery, kao domaćin izložbe ističe da su mađarski umetnici dali značajan doprinos i stekli svetsku slavu upravo u domenu kinetičke umetnosti. Pored imena kao što su Victor Vasarely i Vera Molnar, vredno je pomenuti i sledeće umetnike : Nikolas (Miklós) Schöffer, Gyula Kosicé i svakako, kao preteča, László Moholy-Nagy, professor i promoter avangardističkih ideja u okviru čuvene škole Bauhaus.
M. Odalović